Ja és oficial. La Comissió de Salut Pública ha aprovat la vacunació contra la verola del mico, només dels contactes estrets o de risc. Concretament, es prioritzarà la immunització postexposició a la malaltia per a grups de persones amb alt risc de gravetat o d'exposició. Això és així per mor de la limitada disponibilitat de vacunes (només n'ha rebut 200), segons ha explicat aquest dijous el Ministeri de Sanitat en un comunicat. És a dir, no es recomana en aquest moment la vacunació preexposició, tot i que podria suggerir-se "més endavant en funció de l'evolució del brot i de la disponibilitat de vacunes". Aquest dimecres es van confirmar 233 casos de verola del mico a Espanya, però només s'han rebut les 200 vacunes comprades per Sanitat. Encara han d'arribar moltes altres dosis, adquirides en una compra centralitzada mitjançant l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA). En qualsevol cas, ara mateix no hi ha prou injeccions.
Tanmateix, hi ha gent impacient. La Conselleria de Sanitat madrilenya ha anunciat que sol·licitarà per escrit l'inici del repartiment de dosis per a la vacunació contra la verola del mico. La Comissió de Salut Pública ja ha donat llum verda al protocol de vacunació, que inclou la petició de la Comunitat de Madrid de vacunar els contactes estrets que hagin tingut un contacte de risc en els quatre dies previs. Les autoritats madrilenyes defensen que l'administració en els primers quatre dies des del contacte eliminaria per complet la malaltia i, a partir del quart dia i fins al catorzè, s'atenuarien molt els símptomes. Malgrat tot, fonts del departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero assenyalen que encara no s'ha decidit el repartiment de les 200 dosis d'Imvanex (desenvolupada per Bavarian Nordic) entre les comunitats autònomes.
La quarta dosi de la vacuna contra la covid
La Comunitat de Madrid ha informat aquest dijous que el total de casos confirmats de verola del mico s'eleva fins als 275. Igualment, la Conselleria de Sanitat considera que s'ha arribat al pic de la corba epidèmica. La qüestió és que el període d'incubació del virus sol ser de sis a setze dies, però pot variar entre cinc i vint-i-un dies. Com les primeres infeccions de verola el mico es van detectar el passat 17 de maig, els intervals suggereixen que ja s'ha arribat al pic. Sigui com sigui, se segueix amb les tasques de vigilància i s'intenta arribar al "pacient zero" tant per a la seva localització com per al control de la transmissió.
En un altre ordre de coses, la Comissió de Salut Pública també ha aprovat l'administració de la segona dosis de record (quarta dosi) de la vacuna contra la covid-19 en la població més vulnerable, especialment en persones internes en residències i majors de vuitanta anys, en "el moment més apropiat segons la situació epidemiològica". En aquest context, Sanitat ha considerat "més adient" seguir valorant regularment la situació epidemiològica de covid-19 en aquesta població.