La Comissió de Salut Pública, en la qual estan representants del Ministeri de Sanitat i de les autonomies, ha aprovat aquest dimarts que les persones de la franja entre 49 i 40 anys se'ls administri la vacuna de Janssen, que és d'una sola dosi. Amb tot, també podran rebre la de Pfizer o Moderna, que requereixen dues inoculacions.
Aquesta franja d'edat és la més nombrosa d'Espanya, ja que representa 7,8 milions de persones, de les quals 1,3 estan a Catalunya. Per això, com que Janssen només requereix una sola injecció, es vol agilitzar la campanya en aquest grup poblacional. Ara bé, Espanya té previst rebre al voltant de 5,5 milions de dosis d'aquest tractament, per la qual cosa no seran suficients i, per tant, també es requerirà dels vaccins de Pfizer i Moderna.
La vacunació podria començar en 15 dies
La vacunació a la franja d'edat entre 40 i 49 anys està previst que comenci en uns 15 dies, quan s'hagi vacunat els de 50 i 59 anys. En aquest sentit, de moment el 59,9% d'aquest darrer grup poblacional ha rebut una dosi, mentre que el 12,7%, la pauta completa, és a dir, les dues injeccions.
De moment, la vacuna de Janssen, que tarda 14 dies a oferir la immunitat contra la Covid, s'ha administrat també en les franges d'entre 70 i 79 anys, així com en la de 50 i 59 anys amb la voluntat d'accelerar la campanya en aquestes edats, com es vol fer ara amb la de 40 a 49 anys.
Fins ara a Espanya s'han aplicat 938.825 dosis d'aquest tractament. Ara bé, la farmacèutica està experimentant retards en les seves entregues, ja que es preveia que a finals de juny haurien d'haver arribat 5,5 milions de dosis.
Aquesta vacuna, com la d'AstraZeneca, ha estat envolta de polèmica perquè també s'han detectat casos de trombosis en els Estats Units. De fet, va suspendre la seva aplicació deu dies, però la va reprendre perquè els beneficis eren majors que els riscos.
Per la seva part, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va fer un estudi sobre els efectes d'aquest fàrmac i va concloure que pot provocar trombosis estranyes, que s'haurien de catalogar com a "efecte secundari infreqüent". Per això, n'avala el seu ús. Aquestes són les conclusions que va arribar després d'estudiar la possible relació de la vacuna Janssen, de Johnson&Johnson, amb sis casos "greus" de trombosi amb trombocitopènia als Estats Units.