Tot i que no ha generat tanta alarma social com la covid, no són dues malalties comparables, la verola del mico ja ha estat considerada una emergència sanitària global per l'OMS i a Espanya ja s'ha cobrat les seves dues primeres víctimes mortals. En aquest context, la manera més eficaç de lluitar contra aquest virus és, de nou, la vacunació. Quan es van conéixer els primers casos, l'Estat va encomanar 12.000 dosis, de les quals 5.000 ja han arribat i s'espera que les 7.000 restants ho facin en les properes setmanes, tal com ha confirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Segons ha concretat, un cop a Espanya, aquestes dosis es distribuiran a totes les autonomies per procedir a la seva inoculació. 12.000 vials poden semblar pocs per una població de més de 47 milions de persones, però Darias ha volgut recordar que la vacuna contra aquesta verola té una producció molt limitada i només accessible pels estats. "'L'Unió Europa ja ha comprès quin és el mecanisme de venda centralitzada", ha resumit.
Davant d'aquesta producció limitada de vacunes, l'OMS ja ha deixat clar que no veu necessari la vacunació massiva contra la verola del mico, però sí que creu oportú administrar la vacuna postexposició. Aquest organisme ha explicat que està treballant amb la Unió Europea, una de les àrees més colpejades pel virus amb 12.000 dels 16.000 casos reportats, per a l'alliberament de vacunes, així com amb altres socis per concretar un sistema de coordinació internacional per a la distribució d'aquestes dosis.
Mitjana d'edat dels caos de verola: 37 anys
Segons l'última actualització de dades, a Espanya han mort dues persones per verola del mico. Aquests decessos s'han registrat durant l'última setmana, la primera el divendres 29 de juliol i la segona l'endemà, el dissabte 30. Mentrestant, s'han confirmat 4.298 arreu de les autonomies, dels quals 1.406 són a Catalunya. La gran majoria dels casos són homes (4.081) amb edats que comprenen entre els 10 mesos i els 88 anys, tot i que la mitjana és de 37. El primer cas es va diagnosticar el 26 d'abril, quan encara hi havia restriccions vigents de la covid, tot i que, per exemple, ja s'havia eliminat la mascareta als espais interiors.
747 casos de verola del mico a Barcelona
Dels 1.406 casos catalans, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha informat que s'han notificat a la capital 1.040 casos sospitosos de verola del mico en dos mesos –entre el 19 de maig i el 24 de juliol- i que se n'han confirmat 747. En aquests moments, hi ha 246 casos sospitosos més en investigació, segons l'ASPB, que demana "extremar les precaucions" aquest estiu per prevenir la verola del mico. Gairebé tots els casos confirmats han presentat els mateixos símptomes: febre, cansament, inflamació dels ganglis limfàtics, i erupcions cutànies localitzades amb freqüència a la zona genital i/o perianal. En el cas català, de nou la majoria dels afectats són homes, d'entre 20 i 88 anys, amb una edat mitjana de 38 anys, un any més que al conjunt de Catalunya. En el 98% dels casos el mecanisme de transmissió ha estat el contacte sexual.