L'Organització Mundial de Salut (OMS) va tornar a declarar aquest dimecres l'emergència sanitària internacional per la verola del mico. Aquest divendres, el Ministeri de Sanitat ha fet una crida a la calma respecte dels casos detectats de mpox —anteriorment conegut com a verola del mico— a Espanya. A través d'un comunicat ha assenyalat que "no s'han comportat de manera diferent, amb altres símptomes o diferent gravetat" als que es registren des de 2022. A més, ha apuntat que el fet que Suècia hagi detectat un cas de la nova variant "no vol dir que aquesta no estigués prèviament". Espanya participarà aquest dilluns en una reunió convocada per la Unió Europea per avaluar la situació actual, basant-se en les dades disponibles. L'endemà, el dimarts, les Comunitats Autònomes es reuniran en la Ponència d'Alertes per valorar les mesures que s'hauran d'implementar a Espanya.
Sanitat ha recordat que Espanya té una àmplia experiència sobre les accions que han demostrat ser "efectives" des de l'inici del brot el 2022. I ha assenyalat que "la vacunació i la vigilància són la clau d'una bona estratègia que ja ha tingut èxit a Espanya", i que s'avaluarà qualsevol informació nova per determinar si és necessari "ajustar l'enfocament" en la gestió de mpox.
Vacunació a Espanya
El ministeri també ha recordat que la vacunació a Espanya es va iniciar el juny de 2022 i les indicacions actualment són per a grups de risc: persones que mantenen pràctiques sexuals de risc, especialment, però no exclusivament gais, bisexuals i homes que tenen sexe amb homes. Entre aquest col·lectiu també s'inclouen persones amb risc ocupacional, com personal sanitari en consultes especialitzades en atenció d'ITS/VIH que atenen persones amb pràctiques d'alt risc; així com personal de laboratori que manegen mostres potencialment contaminades amb virus monkeypox o personal que s'encarrega de la desinfecció de superfícies en locals específics on es mantenen relacions sexuals de risc, sempre que no es pugui garantir l'ús adequat d'elements de protecció individual. A més, també han de vacunar-se els contactes estrets que no hagin passat la malaltia.
A Espanya s'han registrat un total de 8.104 casos confirmats d'infecció per mpox des de l'inici del brot el 2022. Unes dades que han situat Espanya com el país europeu amb més persones afectades, seguit de França (4.272) i el Regne Unit (3.866). Segons les dades publicades per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), el gruix de casos es troba a Madrid i Catalunya, amb 2.770 casos i 2.452 des de 2022. Enguany, a Madrid s'han notificat 118 casos i a Catalunya només 23. El 2024, fins al dia 8 d'agost, s'han notificat un total de 264 casos de mpox, la majoria dels casos en homes amb una mitjana d'edat de 37 anys i nascuts a Espanya.
Quins són els símptomes?
El 76,5% dels casos ha presentat alguna simptomatologia general al llarg del seu procés clínic, com febre, astènia, mal de coll, dolor muscular o cefalea, sent la febre la més freqüent (61,1%). El 47,4 % va presentar limfadenopaties localitzades i el 2,8 % generalitzades. L'exantema s'ha localitzat a la zona anogenital en el 76,5 % dels casos i a la zona oral-bucal en 17,5 %. Fins a 27 pacients van presentar complicacions al llarg del seu procés clínic (infecció bacteriana secundària (11 casos), úlcera bucal (7 casos), infecció corneal (4 casos) i 4 casos amb altres complicacions.
Respecte a la vacunació, 223 casos (88,8%) no estaven vacunats o es desconeixia el seu estat vacunal, 24 casos (9,6%) estaven vacunats enfront de mpox en el context actual del brot i quatre casos (1,6%) van ser vacunats en la infància. Del total de casos vacunats, 6 van rebre una sola dosi, 17 dues dosis i en un cas es desconeix el número de dosi. D'aquests 24 casos, 17 d'ells van ser vacunats el 2022, cinc el 2023, un el 2024 i en un altre cas la informació no està disponible.