El rebrot de Lleida preocupa el ministeri de Sanitat. El seu màxim responsable, Salvador Illa, ha informat que estan en contacte permanent amb el departament de Salut de la Generalitat i segueixen "amb màxima alerta" el ritme de transmissió. En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Illa ha assegurat que treballen sobre la hipòtesi que els rebrots augmentaran les properes setmanes. "Des de l'11 de maig hi ha hagut 118 brots -ara n'hi ha 67 d'actius- i que els que més preocupen són el del Segrià i el de Galícia, on ja s'han fet confinaments perimetrals". Una mesures que des del ministeri han cregut necessàries i suficients, però sense tancar la porta a un possible confinament domiciliari si hi ha increment de casos, una decisió que seria competència de les "comunitats autònomes". En el cas de Lleida, especialment, Illa ha dit que no es pot descartar que s'hagi d'aplicar.
L'adaptació del govern espanyol a un nou escenari derivat d'una nova onada per coronavirus està en marca des de fa setmanes. El ministre ha detallat que s'han centrat en "els mecanismes de detecció precoç i de vigilància dels casos, així com s'ha fet un reforç de compra de medicaments". Situant-se en el pitjor dels casos, Illa ha posat sobre la taula una segona aplicació de l'estat d'alarma. Seria, però, com a últim recurs "si hi tornés a haver una transmissió comunitària sostinguda que no hi hagués cap altra manera de controlar-la que fent un confinament com vam fer", ha apuntat. De moment, però, Illa considera que s'està fent és suficient per controlar els brots.
El ministre ha reiterat que "tot el món ha arribat tard a la pandèmia, no només el govern espanyol". "Vam decretar un estat d'alarma amb unes condicions molt estrictes amb un nombre de contagis molt inferior al d'altres països", ha defensat. El ministre ha dit que en el cas dels temporers es treballa amb protocols específics i ha dit que no hi va haver falta de control de mobilitat.
D'altra banda, Illa no ha volgut entrar a valorar si la Generalitat va trigar massa a confinar perimetralment el Segrià, tot i que sí que ha assenyalat que era "una decisió difícil de prendre" i ha alertat que "en funció de com evolucionin les coses no es pot descartar res", tampoc un confinament domiciliari en aquesta comarca lleidatana. Els brots de les quatre comarques aragoneses, en canvi, "estan sota control", ja que hi ha "una reducció de casos" i "l'evolució és positiva".
L'obligació de les mascaretes
Illa no s'ha volgut interposar en la decisió de la Generalitat sobre l'ús permanent de la mascareta. "No em sembla malament, si a la Generalitat li sembla oportú, que reforci aquesta mesura", ha assenyalat. El ministre ha recordat, però, que, per norma general, "l'ús de la màscara ja és obligatori" excepte en casos especials per prescripció mèdica. Però "si a Catalunya volen fer un pas més, no tinc res a dir", ha afegit.
La consellera de Salut, Alba Vergés, va proposar ahir que l'ús de mascaretes a Catalunya sigui obligatori sempre en l'espai públic i en el lloc de treball encara que es mantinguin les distàncies de seguretat, una decisió que s'haurà de prendre avui en el marc del Procicat.
Preguntat sobre la seva relació amb el Govern, Illa ha afirmat que sempre "hi ha hagut bona coordinació" i ha destacat que ha mantingut "una relació molt fluida" amb tots els responsables de sanitat de les comunitats autònomes. Ha defensat en aquest sentit que "el marc constitucional ha estat una fortalesa" a l'hora d'afrontar la crisi, atès que ha facilitat que hi hagués "elements de coordinació permanent".