El Ministeri de Sanitat, que encapçala la ministra Mónica García, ha prohibit la venda i distribució de llaminadures de cànnabis. L'ordre va ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 22 d'abril i ja ha entrat en vigor. Si bé aquestes llaminadures no inclouen els actius estupefaents d'aquesta substància, el THC, sí que conté altres semisintètics que es deriven d'ella, modificats artificialment en laboratori, i que poden provocar efectes similars o fins i tot més acusats que fumar marihuana. Així mateix, el Ministeri afirma que aquestes llaminadures no deixen de ser "cannabinoides" sense una aplicació farmacològica a què cal aplicar "mecanismes de control".

A començaments d'abril, la unitat de toxicologia de l'Hospital Clínic Barcelona va emetre un avís perquè els casos d'intoxicació per consum de llaminadures de cànnabis s'havien duplicat en dos anys, amb 24 d'atesos el 2024. En la majoria de casos, el 58%, els pacients eren dones turistes de mitjana edat que havien comprat aquests productes com a records o com a broma a les botigues de productes relacionats amb el cànnabis que proliferen en el centre de la ciutat. Llavors, el Clínic ja va alertar de la falta de regulació d'aquests dolços, que fins ara es podien vendre amb total normalitat en establiments dedicats.

Davant de l'augment de casos, també perceptible en altres comunitats com la de Madrid, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) van coordinar una resposta reguladora, una normativa que ara les autoritats locals, començant per l'Ajuntament de Barcelona, conscients del problema, hauran d'aplicar. A través de la Guàrdia Urbana i l'Agència de Salut Pública, el consistori barceloní, de fet, ja havia intentat posar límit a la venda d'aquests productes amb inspeccions.

El perill d'aquestes llaminadures no és el THC, el principi actiu del cànnabis més conegut i que està prohibit per llei. Aquests dolços no tenen ni THC ni CBD, sinó que es tracta de derivats semisintètics elaborats en laboratori, com el THCP o el HHC. Aquests, segons els experts de Sanitat, poden tenir un efecte major i propiciar quadres greus. Un mal viatge i a l'hospital. En botigues en les quals es venen aquests productes, en moltes ocasions sense exposar-se i a petició dels clients, es venen sense alertar d'aquests possibles efectes, com a gominoles innòcues.

Consum en comestibles, perill de banalitzar

L'agost de 2024, els Mossos d'Esquadra van detenir un home, propietari d'un obrador a Badalona, que infusionava THC en llaminadures i altres dolços, en una quantitat que suposava un risc per a la salut. Neules de crema, xocolata, aperitius salats de blat de moro, bosses de patates... L'home, italià de 35 anys, adulterava amb el compost cannàbic tots aquests productes comprats en supermercats habituals i després els venia per vies irregulars, com per un grup de Telegram, a preus entre els 15 i 30 euros per producte. Els experts policials i sanitaris avisen que aquest consum en auge en productes comestibles suposa banalitzar els seus efectes i integrar-lo més en la vida quotidiana, normalitzar-lo més que un porro de marihuana, per la qual cosa augmenta el risc de perdre el control de la dosi que es consumeix.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!