Les comunitats autònomes han aprovat la proposta del ministeri de Sanitat de suspendre temporalment la vacunació d'AstraZeneca a persones menors de 60 anys. D'aquesta manera, les dosis d'aquesta vacuna només s'aplicaran a les persones d'entre 60 i 65 anys, l'única franja on es destina aquest vaccí per ara, tot i que la comissió de Salut Pública podria aprovar demà ampliar el llindar. "El Consell Interterritorial ha aprovat per una immensa majoria aquesta mesura", ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Només la Comunitat de Madrid ha votat en contra d'aquesta proposta durant el Consell d'aquest dimecres.
La mesura s'ha pres després que els ministres de Sanitat de la Unió Europea mantinguessis aquesta tarda una reunió, que ha estat posterior a l'anunci de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que ha relacionat diversos casos de trombosis estranyes que s'han donat en persones que han estat inoculades amb el vaccí d'AstraZeneca. En concret, el Comitè d'Avaluació de Riscs de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) ha conclòs que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany.
Els beneficis majors que els riscs
Amb tot, de moment, la mesura que proposa el govern espanyol és temporal a l'espera que hi hagi més informes de l'EMA. Per ara, aquest organisme, tot i reconèixer aquesta vinculació entre el tractament d'AstraZeneca i les trombosis, ha reiterat que els beneficis d'utilitzar-la són majors que els riscos de no fer-ho per frenar la Covid.
"Aquesta vacuna ha demostrat que redueix el risc de mort de la Covid. Totes les vacunes són eficaces i segures i estan contribuint a reduir la pandèmia", ha manifestat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas. Darias també ha defensat la màxima importància de la vacunació per "continuar salvant vides". "No ha de minar confiança amb les vacunes", ha assenyalat Lamas, recordant que detectar efectes secundaris rars és habitual quan s'apliquen massivament nous medicaments.
En aquest context, ha detallat que només s'han detectat 62 casos de trombosi del si venós cerebral (CVST) i 24 casos de trombosi de la vena esplàncnica notificats a la base de dades de seguretat de medicaments de la UE fins al dia 22 de març, 18 dels quals han estat mortals.
Per un altre costat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estimat que no existeix cap vincle entre la vacuna i aquestes estranyes trombosis i que es requereixen més estudis al respecte.
Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que de moment la campanya segueix amb normalitat i que no s'atura.
Precisament, després de l'anunci de l'EMA, Bèlgica també ha informat que suspèn temporalment, per un període de quatre setmanes, la vacunació amb AstraZeneca a menors de 55 anys. Amb tot, ha indicat que això no afecta la campanya de vacunació perquè s'està inoculant les persones que estan entre la franja d'edat superior als 56 anys.