El ministeri de Sanitat ha aprovat un document d'accions coordinades (DAC) relatives a la lluita contra la Covid-19 per a totes les comunitats autònomes. Entre altres mesures, s'estableix que el sector de l'oci nocturn podran obrir fins a les 2 de la matinada si la incidència acumulada que registra la comunitat és inferior a 50 casos per cada 100.000 habitants ens els últims 14 dies. Així mateix, no s'ha descartat la possibilitat d'ampliar l'horari d'obertura fins a les 3 en funció del risc de cada autonomia.

Aquesta estratègia s'aplicarà fins que el 70% de la població i tots els majors de 50 anys estiguin completament immunitzats. Tot i això, no s'ha especificat quan entrarà en vigor.

Així ho ha revelat la ministra Carolina Darias durant la roda de premsa després de la reunió d'aquest dimecres del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut. En aquesta, s'ha analitzat el nou full de ruta de cara a la "nova normalitat" en què s'estableix, entre altres qüestions, tancar els establiments d'hostaleria, restauració i terrasses, així com en els bars i restaurants de platja, a les 2 de la matinada i prohibir fumar en espais a l'aire lliure sempre que no es mantinguin els dos metres de distància. 

Unes mesures d'obligat compliment

Segons ha explicat Darias, aquest acord ha estat resultat del treball del grup de treball creat fa dues setmanes per a tractar una possible unificació dels criteris i, en el qual, hi podien participar totes les autonomies que així ho desitgessin. 

Fins ara, ha explicat la ministra "el funcionament de les actuacions coordinades formaven part d'un text anomenat document del semàfor, que establia una sèrie de recomanacions en funció del nivell d'alerta [de cada comunitat]".

Aquest cop, però, el grup de treball ha proposat un acord d'obligat compliment relatiu tant a l'obertura dels locals d'oci nocturn, com de l'hostaleria la restauració i les activitats multitudinàries no programades -de caràcter extraordinari-, així com mesures sobre la vacunació. 

Catalunya vota en contra

Tot i que la ministra ha assegurat que el text ha estat aprovat per la majoria del Consell, els governs autonòmics de la Comunitat de MadridPaís BascCatalunyaGalíciaAndalusia Múrcia han votat en contra de les propostes del ministeri. L'esborrany de Sanitat també s'ha trobat amb l'abstenció de Castella i Lleó i de la ciutat autònoma de Melilla. 

Algunes autonomies ja s'havien posicionat en contra d'aquest esborrany, com ha estat el cas de la Comunitat de Madrid, l'Executiu autonòmic ha assenyalat que això era una "imposició" de Sanitat i recordant que les comunitats autònomes ja han desenvolupat la seva pròpia normativa després l'estat d'alarma.

 

 

Imatge principal, treballador d'un local d'oci nocturn de Sitges / ACN