El mes de febrer passat la revista Researchsquare es feia ressò d'una publicació preliminar de cinc investigadors israelians que asseguraven que un esprai nasal elaborat a Israel reduïa al 78% el risc de contreure coronavirus i no deixava efectes secundaris. L'esprai en qüestió té el nom comercial de Taffix i és una pols que s'inhala aplicant l'inhalador directament a les fosses nasals.

Ara, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) està estudiant els efectes d'aquest esprai. Segons La Razón, el Ministeri de Sanitat ja ha mostrat els seus "dubtes" sobre aquest producte. Els dubtes han sorgit després de diverses denúncies d'usuaris de l'esprai.

El Departament de Productes Sanitaris de la Unitat de Control de Mercat de Productes Sanitaris, que depèn del ministeri, indica en una nota a la qual ha tingut accés l'esmentat digital que "ha procedit a l'obertura d'un cas de control de mercat" i que "s'està realitzant la investigació pertinent a nivell europeu".

Un anunci de l'esprai nasal Taffix

Es retiraran les unitats

Per la seva part, l'AEMPS assegura que el distribuïdor de Taffix a Espanya "està adoptant les mesures oportunes per cessar la seva comercialització i retirar les unitats distribuïdes del producte".

Els creadors asseguraven una eficàcia del 99,99%

Els creadors de l'esmentat producte asseguraven que Taffix era eficaç fins i tot en un 99,99% i oferia protecció contra la Covid durant cinc hores. Malgrat això, matisaven que el producte no era un substitut de les mascaretes, sinó "una capa addicional de protecció".

La Razón explica que Taffix "prometia actuar en 50 segons, modificant el ph de la mucosa nasal per evitar la supervivència de virus i bacteris, i que resultava efectiu, segons assegurava, en espais tancats, com botigues o transports, i amb risc de contagi".

Altres esprais

Quan encara no havia arribat la vacuna contra la Covid, concretament el desembre de 2020, investigadors francesos van crear "una alternativa a la vacuna fins que aquesta no arribi: una molècula que aconseguirà protegir les persones d'encomanar-se per coronavirus".

Aquesta, segons deien, es podria administrar en format d'esprai nasal, encara que també treballaven perquè estigués disponible en pastilles. El Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) va explicar que es tractava "d'enganyar el virus mentre aquest no es pugui eliminar".

Foto principal: Imatge de recurs d'un esprai nasal / Pikist