La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts suprimir el límit d'edat per vacunar amb AstraZeneca, que fins ara a Espanya estava fixat en els 65 anys. Malgrat que obre les portes que s'administri aquest tractament a persones de 66 anys cap amunt, la realitat és que, de moment, només s'inocularà a menors de 65 anys, ja que aquest vaccí s'està subministrant a treballadors essencials. "Amb ella, es completarà per tant la vacunació dels grups de població prioritzats per la seva activitat essencial, com a personal sanitari i sociosanitari", detalla un comunicat del ministeri de Sanitat.
Precisament, aquest era un dels reclams de les autoritats catalanes, tal com ha apuntat avui la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Actualment, a Catalunya aquest tractament s'està administrant a persones que tenen entre 60 i 65 anys.
Aquesta mesura, que ha obtingut el suport de totes les autonomies excepte Galícia que s'ha abstingut, s'ha pactat en el marc de la Comissió de la Salut pública que s'ha reunit avui per elaborar una proposta de grups de vacunació. Paradoxalment, Espanya pren aquesta mesura el dia que Berlín i el Canadà han anunciat que suspendran la vacunació amb AstraZeneca a aquelles persones que tenen menys de 60 anys i 55, respectivament.
La vacuna de Janssen, per a majors 66 anys
Un altre dels acords que s'han consensuat en el marc d'aquesta trobada, és que la vacuna de Janssen contra la Covid es començarà a subministrar a les persones majors de 66 anys. Aquesta té com a avantatge que només requereix una sola dosi, mentre que tant les de Pfizer, Moderna com AstraZeneca, dues. Aquesta també es pot conservar en temperatures més altes en comparació a la resta de tractaments.
La Unió Europea ha adquirit 400 milions de dosis d'aquesta vacuna elaborada per la multinacional Johnson & Johnson, que es preveu que es comenci a distribuir el 19 d'abril. Espanya estima que en aquella data arribarà una remesa d'uns 40 milions de dosi.
Per una altra banda, aquest organisme també ha definit un grup de persones d'alt risc, que es vacunaran de manera paral·lela amb lals ciutadans que tenen entre 70 i 79 anys d'edat. Entre aquests, s'inclouen els malalts de SIDA, trasplantats de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid i llista d'espera per a aquest, persones en hemodiàlisi i diàlisi peritoneal, malaltia oncohematològica, càncer d'òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia citotòxica, càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia, infecció amb VIH immunodeprimits, persones amb immunodeficiència primària i persones amb Síndrome de Down majors de 40 anys. Precisament, aquest darrer grup va reclamar, recentment, que se'ls afegís en aquest col·lectiu de risc perquè tenen una major probabilitat de patir complicacions si s'infecten de Covid.