Fa escassos mesos, un estudi dut a terme per experts del BCN MedTech de la Universitat Pompeu Fabra, amb participació la Universitat Politècnica de Catalunya i de l'Institut d'Investigació Sant Joan de Déu en Enginyeria Biomèdica, va concloure que una gran part de la població no és capaç de respirar adequadament. La mateixa investigació assenyalava que "la respiració té un efecte directe sobre el maneig del dolor i l'estrès i els resultats que es presenten aquí assenyalen la necessitat d'explorar explícitament el fet preocupant que una gran part de la població podria no ser capaç de respirar adequadament".
Tenint en compte la situació en la qual ens trobem amb la crisi del coronavirus i la necessitat de mantenir sota control l'estrès i l'ansietat, és important adquirir una bona tècnica respiratòria i realitzar exercicis durant el dia que ens puguin ajudar a mantenir la tranquil·litat.
En primer lloc, ha que tenir en compte la respiració que més ens convé és l'abdominal, la que es realitza mitjançant el diafragma, un teixit muscultendinós que separa la cavitat pectoral de l'abdominal. És més profunda i té efectes beneficiosos provats, entre elles la de reduir la pressió sanguínia i millorar l'estat d'ànim. Per saber si la realitzem de forma correcta, es pot col·locar una mà sobre el ventre i una altra sobre el pit. A continuació s'ha de fer una inhalació. Si el que es mou és el pit, no és correcta, ja que ha d'aconseguir l'abdomen.
El cert és que la relació entre respiració i relaxació no és nova. Són moltes les cultures que l'han practicat al llarg dels segles, com ho demostren les tècniques que es fan servir per exemple en el ioga o el taoisme. La revista Science va publicar una investigació en la que explicava com un grup de 350 neurones situades en el tronc de l'encèfal, entre el cervell i la medul·la espinal té la resposta a aquesta relació.
Aquestes neurones tenen dues característiques específiques: en primer lloc, que estan més actives com més ràpida sigui la respiració. I en segon lloc la seva missió és enviar senyals a una altra part del tronc de l'encèfal, anomenada locus ceruli, que està involucrada en la resposta del cos a l'estrès i el pànic i en el trànsit del son a la vigília.
Un bon exercici per fer aquests dies a casa consisteix a inspirar omplint al principi la part alta dels pulmons, per anar baixant fins a arribar a l'abdomen. L'hem de realitzar d'una forma molt conscient, seguint el curs de l'aire pel nostre cos i expulsant suaument en finalitzar. Convé fer-ho unes tres vegades seguits, dos o tres vegades al dia.
L'acció sobre el nostre cos i la nostra ment és immediata, afavorint un estat de relaxació. També és important buscar una postura còmoda, assegut amb l'esquena recta, o fins i tot tombat, i deixar uns segons de pausa entre respiració i respiració. Col·locar la mà sobre l'abdomen i seguir el moviment també és molt útil.
Existeixen altres tècniques respiratòries que afavoreixen també la relaxació. És el cas, per exemple, de la respiració alterna, inspirada en el ioga. Es realitza tapant amb els dits de forma alterna els orificis nasals, realitzant una respiració exclusivament pel nas. Els efectes calmants són també molt ràpids. Altres recomanacions són la respirar de forma interrompuda contant durant la inspiració i l'expiració una xifra concreta (per exemple, fins a quatre) o respirar realitzant visualitzacions d'imatges que indueixin la relaxació també ens pot ajudar.