Ha estat una de les grans qüestions que han investigat els experts durant la pandèmia, quant dura la immunitat davant la Covid-19 una vegada s'ha passat la malaltia. S'ha parlat de períodes que van des de tres mesos fins a un any, però un estudi recent sembla apuntar a vuit mesos com la xifra més probable. Així queda de manifest en aquesta investigació duta a terme per científics de la Universitat de La Jolla a Califòrnia.

Quan es van produir els primers casos de la malaltia no se sabia què podia passar, però aviat es va veure que algunes persones es tornaven a reinfectar després d'un temps. Els primers informes van arribar de Corea del Sud durant el mes d'abril i el primer cas confirmat es va donar en un home de Hong Kong que va donar positiu primer al març i després a l'agost, en tornar d'un viatge a Espanya.

Ha passat prou temps perquè la ciència s'hagi pogut aproximar a conèixer el temps que dura la immunitat

El problema residia en què, per demostrar que un cas es tracta de reinfecció, és necessari que el mateix pacient torni a donar positiu en coronavirus després d'almenys un mes de recuperació. Però sobretot que la reinfecció estigui documentada per comparació entre la seqüència genètica del virus que va provocar la primera positivitat i la què va provocar la segona malaltia. És a dir, cal diferenciar entre una reinfecció i una recaiguda, una qüestió que no estava tan clara al principi. Finalment, amb aquest criteri es podia tenir la certesa que eren reinfeccions. Des d'aleshores, s'han comptabilitzat centenars a tot el món.

Els experts asseguren que aquestes xifres lògicament continuen augmentant. En aquest estudi s'admet el fet que, una vegada infectat i curat, els anticossos disminueixen substancialment amb el temps, particularment en aquells que han desenvolupat formes lleus de Covid-19. La memòria immune sembla romandre relativament estable durant almenys 8 mesos.

També hi ha més signes que les persones que han experimentat Covid-19 greu desenvolupen una resposta immune més forta, una cosa que també ocorria amb les síndromes respiratòries causades pels coronavirus Sars i Mers, capaces d'induir tant la producció de nivells elevats d'anticossos que poden durar fins a dos anys com la resposta dels limfòcits T.

Els qui pateixen un contagi més fort, desenvolupen una immunitat major

En principi es podria pensar que la presència d'una defensa immune podria donar lloc a casos de reinfecció principalment entre asimptomàtics, però el cert és que no totes són així. Existeixen exemples de persones que han passat una forma més lleu de la malaltia i que, en la reinfecció, han desenvolupat versions més greus de la malaltia, fins i tot pneumònia i hospitalització. Tot i això, també se sospesa, que això es pot deure a reinfectar-se d'una soca més virulenta que la primera. És precisament ara quan s'estan analitzant en més profunditat les noves soques quan es podrà saber exactament com s'estan comportant i l'acció de la medicació i les vacunes davant elles.