El segon país del món amb més percentatge de població totalment vacunada contra el coronavirus pot sorprendre a la majoria. Xile ha aconseguit tenir el 15,6% de la població totalment vacunada –el país té 18,73 milions d'habitants, segons dades del Banc Mundial–. Només per sota d'Israel, que disposa ja del 53,1% de la població que hauria rebut ja dues dosis de la vacuna –amb un total de 8,884 milions d'habitants–. Cal recordar, però, que aquestes dades es deuen en bona part a un acord que va arribar amb la farmacèutica Pfizer de vacunes a canvi de dades.
En tercera posició hi ha Bahrain amb un 14% de la població dels 1,569 milions d'habitants del país totalment vacunada. Els Estats Units ocupen la quarta posició amb el 13,4% de la població vacunada, tot i que cal tenir en compte que tenen molts més habitants que els països que encapçalen les primeres posicions: 328,2 milions, segons l'Oficina del Cens dels EUA. En aquest sentit, Espanya se situa en onzena posició, amb el 4,5% de la població vacunada d'un total de 46,94 milions. Però, quin és el secret del cas xilè?
Les claus de l'èxit
Xile va negociar amb diverses farmacèutiques la compra de vacunes gairebé des dels primers mesos de la pandèmia, fet que va facilitar que pogués accedir a diferents vacunes que posteriorment han estat autoritzades, segons recull un article de la BBC Mundo. Tal com assenyala un article d'Euronews, a mitjans de l'any passat, el país ja havia garantit més de 30 milions de dosis de diversos laboratoris.
Això, unit a un efectiu sistema de vacunació o d'una assistència primària desenvolupada al llarg dels anys, ha permès situar-se al capdavant, no només a escala regional, sinó també entre els països del món amb un percentatge de vacunats més elevat.
El govern xilè confia a assolir la immunitat de grup abans del mes de juliol, un objectiu realista que provoca admiració i certa enveja entre els països veïns i no tan veïns.
La contradicció xilena
Des del 25 de març, més de 13 milions de persones tornaran a complir quarantena a Xile, segons ha anunciat aquest dilluns el Ministeri de Salut del país, per combatre l'increment de casos del coronavirus.
Segons assenyala la BBC, la mesura s'ha pres després que l'última setmana augmentessin els casos en un 17%, i en les últimes dues setmanes un 36%.