El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha adjudicat aquest dimarts el megacontracte del servei de les ambulàncies de Catalunya per als pròxims cinc anys, que amb un pressupost de 1.970 milions d'euros, s'ha repartit entre sis empreses. Aquestes gestionaran el servei de transport sanitari urgent (TSU) i el no urgent (TSNU) de 10 àrees territorials de Catalunya fins al 2030. La gran guanyadora del concurs és la multinacional danesa Falck, que gestionarà el transport de l'àmbit metropolità sud, de Girona- Alt Maresme i el Penedès. Barcelona ciutat queda en mans de la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Transport Sanitari de Barcelona, mentre que l'àmbit metropolità nord el gestionarà la UTE La Pau – Direxis Salud.
El concurs establia un límit màxim de tres lots per empresa, i obligava a repartir entre diferents adjudicataris els tres més grans, que inclouen Barcelona i els àmbits metropolitans. Així, malgrat que Falck havia guanyat el concurs a la Catalunya Central, ja havia assolit el límit i finalment serà Transport Sanitari de Catalunya, SLU qui se'n faci càrrec, juntament amb l'Alt Pirineu. L'adjudicació la completen Ivemon Ambulancias Egara, que gestionarà Lleida i el Camp de Tarragona i SANIR Movilidad Sanitaria a les Terres de l'Ebre. Ara s’obre un període de 15 dies hàbils en què les empreses poden presentar recursos davant el Tribunal Català de la Contractació Pública, que obligarien a suspendre cautelarment l’adjudicació fins a la seva resolució.
Com a novetats d'aquest contracte, en el servei urgent s'incrementaran els recursos amb la incorporació de 46 noves ambulàncies i prop de 380 professionals més. Segons informa el SEM, els professionals tindran un augment de 30 hores anuals de formació, es prioritzarà la conciliació i s'incorporaran nous elements tecnològics i equipaments. Pel que fa al servei no urgent, s’incorporaran vehicles amb noves funcionalitats i s'establirà una imatge específica per als vehicles i els uniformes que identifiquin millor aquestes unitats.
El procés de licitació va començar a finals del 2023 i s'hi han presentat 12 empreses, incloent-hi totes les que actualment tenen contracte. Segons ha informat el SEM, aquesta oferta s'ha fet a partir de l'anàlisi dels informes tècnics dels últims tres anys sobre les necessitats dels pacients i el sistema de salut i també sobre els resultats obtinguts a partir d'una nova eina desenvolupada en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (l’ICGC). Es tracta d’un mapa interactiu que a partir dels criteris tècnics del SEM, dades demogràfiques, orogràfiques i de les actuacions executades des de 2016, determina les posicions òptimes per a les ambulàncies i ajuda a decidir on reubicar o posicionar una nova ambulància al territori, per reduir el temps de resposta en situacions d’emergència i garantir una millor cobertura de la zona.