La Fundació MD Anderson Cancer Center España, el principal objectiu del qual és erradicar el càncer gràcies a la investigació, ha llançat en col·laboració amb Havas el moviment 'Sense por de viure', que situa el pacient de càncer com a exemple d'inspiració i superació per a la societat, persones de les quals aprendre que la vida és un regal que val la pena ser viscut i gaudir-ne sense por.
En el context d'aquest llançament, la Fundació MD Anderson Cancer Center España, ha presentat també els resultats de l'estudi 'Càncer; experiència emocional del pacient i el seu entorn'.
El moviment es presenta amb una peça audiovisual que submergeix a l'audiència en la quotidianitat del dia a dia amb la malaltia de sis pacients molt diferents perquè el diagnòstic de càncer canvia la vida, però no per això hauria de deixar de ser viscuda.
Quant a l'estudi es tracta del primer estudi de la Fundació que aborda de manera nova el sentir de l'entorn del pacient a Espanya, i s'ha posat en marxa amb un doble objectiu: d'una banda, ajudar que els éssers estimats del pacient siguin conscients de les eines necessàries per contribuir al benestar i la qualitat de vida dels mateixos, mitjançant una gestió sana de les emocions; i, per un altre, inspirar les persones a aprendre del creixement personal dels pacients de càncer, l'actitud vital i proactiva dels quals és un exemple.
Basat en una enquesta realitzada a 1.000 persones de tot Espanya, l'estudi posa en relleu que, en la gestió emocional, el pacient va per davant dels familiars; més de 7 de cada 10 pacients són capaços de reconèixer i expressar les emocions durant el procés de diagnòstic, mentre que, en el cas dels familiars, 1 de cada 4 sap reconèixer-les, però no és capaç d'expressar-les. En aquest sentit, el primer consell expressat de manera espontània tant per pacients com familiars per a la gestió emocional és tenir un esperit positiu i buscar suport. Tanmateix, el segon consell més esmentat per pacients és gaudir de la vida i aprofitar el temps; davant familiars i amics, que esmenten la confiança en el tractament i en els metges.
Davant del diagnòstic, familiars i amics reaccionen principalment amb un sentiment d'atordiment i paralització (gairebé un 40% així ho afirma), per sobre de l'actitud positiva i la recerca activa de suport i d'informació, que predomina entre els pacients (un 56%). I és precisament aquesta actitud activa la que permet als pacients fer un pas al endavant en la gestió d'aquests primers sentiments.
La Fundació MD Anderson Cancer Center España ha comptat amb la col·laboració d'Havas en el desenvolupament del moviment. Junts han treballat de la mà per presentar aquest projecte social que pretén remoure emocions i consciència de la societat i especialment dels pacients de càncer, familiars o amics, perquè el seu leitmotiv siguin les ganes de gaudir de la vida.
"El moviment neix amb una peça audiovisual emotiva i plena de realisme i veritat, en la qual pacients de càncer es mostren en situacions quotidianes plens d'actitud i positivisme, vivint al màxim cada minut. Comptar amb la participació de Rosana amb la banda sonora al moviment amb la seva cançó 'Sense por' és tot un honor", declara Isabel Oviedo, directora Gerente de la Fundació MD Anderson España. "Pretenem inspirar i ajudar que totes les persones s'aixequin cada dia 'Sense Por a Viure' i continuarem amb els nostres esforços en investigació, transferència de coneixement, prevenció i conscienciació, i qualitat de vida, amb l'objectiu de convertir el càncer en una malaltia crònica amb què viure".
Precisament amb aquest propòsit, la Fundació llança també la comunitat Sin Miedo a Vivir, un punt de trobada digital perquè tots els interessats pugui consultar recursos informatius i motivadors, conèixer els testimonis de pacients, personal sanitari especialitzat, familiars o amics i adherir-se a aquest esperit d'afrontar amb ganes de viure el diagnòstic, el tractament i la superació de la malaltia.