Sèrbia no acostuma a aparèixer en titulars, però destaca per tenir una campanya de vacunació contra el coronavirus més ràpida del món, la tercera a Europa en dosis totals administrades per persona. De fet, milers de persones provinents de Bòsnia, Macedònia –actual Macedonia del Nord– o Montenegro han travessat la frontera per aconseguir una dosi de vacuna contra el coronavirus.
A la pàgina web de salut del govern, els serbis es poden registrar per rebre una vacuna russa, xinesa, occidental o la que hi hagi disponible. Tot i això, aproximadament tres quartes parts de les vacunes administrades fins ara són xineses. Per obtenir la vacuna de Pfizer, segons constata la publicació de The Economist, és possible que s'hagin de tenir contactes per aconseguir-la. I també assenyala que, la majoria dels estrangers, obtenen la vacuna d'AstraZeneca perquè els locals no la volen. El dia 27 de març, el 20% dels serbis havia rebut com a mínim una dosi.
A més d'obrir fronteres, Sèrbia també hauria donat algunes vacunes als països veïns. De fet, la situació actual ha provocat una cooperació més estreta entre els Balcans. El govern i la cambra de comerç del país van fer una crida a viatjar al país per vacunar-se, una crida a la qual van respondre 22.000 persones, segons constata New Europe.
Sèrbia, amb una població de 7 milions de persones, ha estat molt elogiada al món per la seva campanya de vacunació que es troba entre les cinc primeres del món. Una campanya que va començar a mitjans de gener i fins i ara, que s'han posat prop de 2,35 milions de dosis i prop d'un milió de persones hauria rebut ja també la segona dosi.
La UE suspèn el primer trimestre
La Unió Europea ha suspès el primer trimestre de la campanya de vacunació. Tres mesos després de l'inici de la campanya de vacunació contra el coronavirus, només cinc països han complert l'objectiu de vacunar el 80% de les persones majors de 80 anys i només uns pocs han informat han vacunat al 80% dels seus treballadors de salut i assistència social. Aquest fet confirma el sentiment que molta gent sent sobre la campanya de vacunació a la UE i és que s'està sent molt lent.
De fet, segons assenyala Politico.eu, el top 3 de països l'encapçala Malta amb un 95% de la població de 80 anys vacunada, seguida d'Irlanda amb el 94% i Suècia amb el 88%. Espanya ocuparia el novè lloc amb el 71%.