Espanya ja frega el màxim nivell de risc establert pel govern espanyol amb 472 casos d'incidència a 14 dies. Un fet que podria incloure canvis o replantejar els plans de vacances de Nadal. Ara per ara, no sembla que s'hagin de decretar restriccions més dures per fer front a la sisena onada i s'insisteix a mantenir les mesures actuals de mans, distància, mascareta, vacunació, ventilació i tests. Unes mesures que en principi haurien de funcionar també tot i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat que podria ser la predominant en dos mesos si es confirma que la transmissió és més alta.
Sense anar més lluny, és una afirmació que també ha deixat caure el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). Segons sembla, l'organisme considera "molt probable" que la variant òmicron causi més hospitalitzacions i morts que l'actual soca dominant, que és la delta. La directora de l'ECDC, Andrea Ammon, ha demanat als països europeus que intensifiquin els esforços per augmentar la vacuna. A més, també ha determinat que la vacuna per si sola "no permetrà prevenir l'impacte de la variant perquè no hi haurà temps per abordar algunes llacunes que presenta la vacunació". Així, veu "urgent" que es prenguin mesures "contundents" per reduir la transmissió.
Què diuen les vacunes?
Segons una investigació duta a terme per l'asseguradora de salut privada més gran de Sud-àfrica, la companyia Discovery, les dues primeres punxades de Pfizer serien un 70% eficaces contra l'hospitalització per covid quan la variant causant de la infecció és òmicron, mentre que fins ara, amb les variants anteriors, l'eficàcia era del 90%. L'efectivitat, recull el digital 20 Minutos, davant de la infecció també baixava, del 80% al 33% concretament. Malgrat tot, encara caldrà esperar més temps per acabar de determinar els nivells d'eficàcia d'aquesta variant.
Novetats sobre òmicron
Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant. Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. Alguns estudis constaten que la tos ha desaparegut pràcticament i que la febre no és tan comuna. D'altres, segueixen marcant aquests dos símptomes com una característica més. Segons l'ECDC, la congestió o la secreció nasal, també guanyarien terreny.
Alguns altres canvis rauen en el període d'incubació. Amb òmicron podria ser menor, d'entre 3 i 4 dies, tal com subratlla la investigació de Discovery i es fa ressò el mateix digital –fins ara era variable, d'entre 5 a 7 dies, amb una mitjana de 5,1 dies segons el mateix ECDC–.
La incertesa, però, fa que tot el que vingui d'aquesta nova variant s'agafi amb pinces i tota precaució és poca. En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública va acordar que tothom que hagués mantingut contacte amb una persona contagiada amb la variant òmicron hauria de guardar una quarantena de 10 dies. Fins ara, les persones vacunades en quedaven exemptes.
Un test d'antígens serveix per detectar l'òmicron?
En aquestes últimes setmanes, els tests d'antígens han volat de les farmàcies. Aquests tests estan indicats per fer-se durant els primers dies des de l'inici de símptomes, tot i que també s'ha aconsellat per als asimptomàtics abans de participar en una reunió. Ara bé, el resultat no és del tot concloent. En cas de resultar positiu, es recomana confirmar-ho en un centre de salut amb un PCR. Les autoritats sanitàries adverteixen, però que un negatiu podria ser en realitat un fals negatiu. Per tant, demanen tranquil·litat i prudència. Els tests d'antígens o TAR no tenen tanta sensibilitat com les PCR per detectar persones que passen la malaltia de manera asimptomàtica o bé amb una càrrega viral baixa
Un test d'antígens o una PCR només pot detectar la infecció si aquesta és activa. Malgrat tot, per saber si la variant que tens dins és òmicron o delta, cal que la prova estigui seqüenciada en un laboratori.
En tot cas, si es pensa en fer-se un test d'antígens abans d'un sopar o trobada, no és aconsellable fer-ho el dia abans. El més recomanable és fer-se'l una hora abans o fins i tot minuts abans de la trobada per tenir un resultat més precís.
La interpretació d'un test d'antígens
Cal recordar que si el resultat és positiu, apareixerà una ratlla a la línia de test (T) i també a la línia de control (C). Si resulta negatiu, només apareixerà una línia de color a la (C).