L'ansietat s'està convertint en un dels trastorns més comuns en aquests dies de confinament derivats de la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, tots els exercicis i activitats que es puguin realitzar per pal·liar, en la mesura possible, els problemes derivats de la restricció de la mobilitat poden ser de gran ajuda per a qualsevol persona. Un dels més efectius és el mindfulness o atenció plena. Aquests programes han demostrat ser en diversos estudis molt prometedors per al tractament de l'ansietat.

Una investigació duta a terme per experts de la Universitat Tecnològica de Michigan conclou que les persones poden començar a obtenir beneficis psicològics i fisiològics de la pràctica després d'una sola sessió introductòria. Els científics van realitzar un experiment que va demostrar que aquesta pràctica mostra una clara reducció de l'ansietat en la primera hora després de la sessió de meditació. En el cas que es continuï durant una setmana, els nivells són significativament més baixos.

Mindfulness

L'estudi

Els investigadors van analitzar un grup de persones que presentaven una pressió arterial normal però alts nivells d'ansietat. Van mesurar els factors relacionats amb el funcionament cardiovascular, inclosos la freqüència cardíaca, la pressió arterial, la pressió arterial aòrtica (pressió arterial a l'aorta) i la rigidesa arterial, abans i després d'una sessió introductòria guiada de 60 minuts de mindfulness.

La pràctica es va centrar en exercicis de respiració i la consciència dels propis pensaments. Tots els participants van mostrar una reducció en els seus nivells d'ansietat. Però no només això, també van reduir l'estrès mecànic a les seves artèries una hora després de la sessió. La rigidesa arterial és un predictor de malaltia cardiovascular i pot incrementar-se per esdeveniments traumàtics de la vida, tensió laboral, depressió, ansietat temporal i propensió a l'ansietat a llarg termini. Els canvis cardiovasculars associats amb l'ansietat també poden provocar pressió arterial alta i dany a llarg termini a diversos òrgans.

Els experts es mostren molt esperançats amb aquest estudi perquè ve a demostrar l'eficàcia d'aquest hàbit que no és massa exigent, es pot fer a qualsevol hora del dia i no requereix tampoc un material especial ni un lloc determinat per practicar-ho.

Capvespre

Com fer un exercici d'atenció plena

L'atenció plena o mindfulness és la pràctica de ser plenament conscient del present però sense emetre cap judici sobre això, amb l'objectiu de relaxar la ment i evitar que els pensaments s'accelerin i augmenti l'ansietat. S'aconsella fer-ho en un lloc tranquil i còmode per asseure's i tancar els ulls. Després, cal observar la respiració i prendre consciència del cos. A continuació, cal desplaçar la consciència cap a l'entorn, per sentir el que passa al seu voltant evitant qualsevol tipus de pensament, només sensacions. Finalment, es canvia la consciència diverses vegades del cos al seu entorn i viceversa fins que l'ansietat comenci a esvair-se. Romandre així uns minuts i finalment tornar a prendre consciència de la respiració.