El sucre és un dels grans enemics de la nostra salut, però el cert és que costa molt deixar-lo, sobretot quan una persona s'ha acostumat que formi part de la dieta de forma habitual.
El croissant del matí, la xocolata del berenar, les salses plenes de sucres afegits... està tan estès el seu consum i alhora és tan addictiu i té tanta relació amb les nostres emocions que abandonar-lo completament és molt més complex del que sembla.
I això que estan més que demostrats els perjudicis que causa al nostre organisme, com demostra aquest estudi que relaciona el seu consum amb les malalties cardiovasculars, per posar un exemple. Aquestes són set bones pràctiques per anar abandonant-lo a poc a poc i prendre el recomanat pels experts, com recorda l'OMS en aquest document.
Començar el dia amb un bon esmorzar
El millor per a l'esmorzar és optar per un àpat matutí ric en proteïnes (un ou seria perfecte) i sense sucre. Un iogurt grec amb fruites, llet amb civada, pans realitzats amb llevat mare i amb greixos saludables com l'alvocat o fruita seca com les nous, i alguna fruita baixa en sucre, com poden ser els fruits vermells.
Els cafès, sense afegits
En els últims anys s'ha posat molt de moda cafès amb vainilla, amb nata o amb diferents afegits que en realitat són sucre. És millor prendre un cafè o un te amb llet i algun edulcorant com a l'estèvia o polialcohol com el xilitol o eritritol o empolvorat amb espècies com la canyella o la nou moscada.
Cura amb la hidratació
Ara a l'estiu, quan la calor s'intensifica, el cos demana d'hidratar-se. I de vegades és fàcil caure a les begudes ensucrades com els refrescos o els sucs elaborats. Cal anar amb compte amb aquests productes i mirar bé les etiquetes, algunes arriben a tenir fins a set cullerades de sucre. Per als addictes als refrescos, una bona opció és canviar a l'aigua amb gas. També es poden afegir fruites fresques a l'aigua i beure el líquid resultant.
Ull amb les amanides
De vegades, quan un va a un restaurant, escull prendre amanida pensant que està optant per un menjar saludable quan al final està plena d'ingredients que eleven alarmantment el seu contingut en sucre i greixos poc saludables. És millor evitar salses i decantar-se per oli d'oliva i vinagre o suc de llimona i triar aquelles que continguin altres greixos saludables, com a tonyina, alvocat, salmó o nous.
Els entrenaments, millor sense barretes
Moltes de les barretes que es venen als supermercats sota el reclam que són excel·lents per a l'exercici, en realitat acumulen una gran quantitat de sucres d'absorció ràpida que més que beneficiar-nos per a l'entrenament, perjudiquen la nostra salut. Si prendràs alguna barreta, consulta amb un expert i si no, opta per aliments rics en proteïna com l'ou abans d'un entrenament.
Deixa refredar la pasta
Si tens ganes de prendre pasta o altres aliments rics en sucres, com les patates, deixa-les refredar. D'aquesta forma, la pasta s'absorbeix com si fos fibra, que tendeix a equilibrar la glucosa i redueix els nivells d'insulina. La raó és que, en refredar-se després de ser cuinada, l'estructura de la pasta canvia i es converteix en midó resistent, una substància que provoca que el nostre organisme es torna resistent a aquest menjar i l'absorbeixi progressivament, per la qual cosa no eleva els nivells de glucosa i el pàncrees no es veu en la necessitat de generar més insulina.
Cura amb les emocions
Si hem acostumat al nostre organisme a recórrer a aliments dolços quan les emocions, l'estrès o l'ansietat ens envaeixen, pot ser realment difícil deixar de prendre sucre. En aquests casos és possible necessitar l'ajuda d'un professional, però en tot cas, el primer pas és identificar quines emocions són les que ens fan recórrer al sucre i provar de neutralitzar aquest hàbit amb un altre de més saludable.