No és un diagnòstic oficial, però molts experts parlen de "zona grisa" en referir-se a la ingesta d'alcohol quan una persona es troba entre un consum raonable del mateix i un trastorn per consum d'alcohol sever. I com es mesura? Doncs qualsevol nivell de consum d'alcohol per part d'una persona que afecti negativament a la seva vida personal o laboral, la seva pròpia salut o la salut de les persones que l'envolten. En aquest cas, és motiu de preocupació.

La situació és preocupant perquè des de la pandèmia s'ha produït un increment en el consum d'alcohol en molts països. A Espanya, aquesta investigació realitzada per la Universitat Internacional de València porta per títol Impacte de les mesures de les mesures de confinament durant la pandèmia de Covid-19 en el consum de risc d'alcohol conclou que "el consum de risc d'alcohol descendeix de manera generalitzada durant el confinament per Covid-19, però els canvis en prevalença i probabilitat de ser consumidor de risc d'alcohol són dependents de variables sociodemogràfiques. Es recomana contemplar aquestes troballes en el disseny de polítiques i estratègies de salut pública".

Però en altres països no passa el mateix. Una enquesta recent de la primavera passada realitzada per una companyia biofarmacèutica amb seu a Irlanda, va concloure que el 17 per cent de les persones majors de 21 anys van informar haver begut en excés durant l'últim mes. Dels que complien amb els criteris de consum excessiu d'alcohol, el 13 per cent estava en tractament. I en aquest apartat s'enquadraven aquells que tenien dos dies de consum excessiu d'alcohol (quatre o més begudes per a les dones i cinc o més begudes per als homes) en una sola setmana almenys dues vegades en els 30 dies anteriors.

Als Estats Units, una altra enquesta, realitzada també la primavera de l'any passat, va acabar que la freqüència del consum d'alcohol entre els adults nord-americans de 18 anys o més va augmentar un 14 per cent en comparació amb abans de la pandèmia.

Són diversos els factors que podrien haver afectat els hàbits de beguda de les persones durant la pandèmia. Entre altres raons, l'augment de l'estrès, la solitud o la depressió, tal com demostra aquest estudi.

Per a les persones que han treballat a casa, ha estat també més senzill consumir alcohol que a l'oficina. El mateix ha passat amb els estudiants universitaris que han estudiat online, un dels grups més afectats, que ha tingut un accés més gran a la beguda.

Un dels grans problemes de la pandèmia és que en moltes persones s'ha ajuntat una sèrie de factors estressants: el confinament, la pèrdua de familiars, els estralls de la malaltia o la pèrdua i disminució de la feina. I aquestes qüestions han influït en el creixement del consum d'alcohol.

A més, la solitud és un factor important. Moltes persones han hagut de viure soles durant molt temps i les seves relacions socials s'han vist greument afectada per les restriccions, que encara continuen vigents en molts llocs.

El més important, segons els experts, és autoavaluar-se sobre la relació d'un mateix amb l'alcohol i comprovar si està afectant d'alguna manera a la seva vida. Si cal fingir davant dels altres o si s'està produint una alteració en les rutines o en l'estudi. En aquest cas, encara que no sigui un consum excessiu, s'ha d'acudir a un especialista que posi fre a un problema que pot anar a més fins a convertir-se en una dependència greu.