Una cosa tan molesta com els típics refredats de tardor o hivern, poden resultar un aliat davant la Covid-19. Així ho suggereix un nou estudi que assegura que aquest tipus d'afeccions que hàgim passat en el passat ens han pogut brindar certa protecció contra el nou coronavirus. La investigació ha estat realitzada per experts de la Universitat de Rochester (EUA), que també diuen que és probable que la immunitat al Covid-19 duri molt de temps, potser fins i tot tota la vida.

Es tracta de la primera investigació que demostra que el virus causant de la Covid-19, el SARS-CoV-2, indueix cèl·lules B de memòria, cèl·lules immunes de llarga durada que detecten patògens, creen anticossos per destruir-los i recordar-los pel futur. La pròxima vegada que el virus intenti infectar aquest mateix organisme, aquestes cèl·lules B de memòria poden entrar en acció encara més ràpidament per eliminar la infecció abans que comenci.

A causa que les cèl·lules B de memòria poden sobreviure durant dècades, podrien protegir els sobrevivents de Covid-19 d'infeccions posteriors durant molt temps, però serà necessari realitzar més investigacions per confirmar-ho.

Refredat

L'estudi és també interessant perquè aborda la qüestió de la reactivitat creuada de les cèl·lules B de memòria, és a dir, les cèl·lules B que alguna vegada van atacar al coronavirus que causen el refredat semblaven reconèixer també el SARS-CoV-2. Els autors de l'estudi creuen que això podria significar que qualsevol persona que hagi estat infectada per un coronavirus comú, que és gairebé tothom, pot tenir algun grau d'immunitat preexistent al Covid-19.

"Quan observem mostres de sang de persones que s'estaven recuperant del Covid-19, semblava que molts d'ells tenien un conjunt preexistent de cèl·lules B de memòria que podien reconèixer el SARS-CoV-2 i produir ràpidament anticossos que podrien atacar-lo", asseguren els experts que han participat en la investigació.

L'estudi

Els resultats de l'anàlisi es basen en una comparació de mostres de sang de 26 persones que s'estaven recuperant de Covid-19 lleu a moderat i 21 donants sans les mostres dels quals es van recollir des de fa 6 a 10 anys, molt abans que poguessin haver estat exposats a la Covid-19. A partir d'aquestes mostres, els autors van mesurar els nivells de cèl·lules B de memòria i anticossos que es dirigeixen a parts específiques de la proteïna Spike, que hi ha en tots els coronavirus i és crucial per ajudar que els virus infectin les cèl·lules.

La proteïna Spike actua una mica diferent en cada coronavirus, però un dels seus components, la subunitat S2, es manté pràcticament igual en tots. Les cèl·lules B de memòria no poden diferenciar entre les subunitats Spike S2 dels diferents coronavirus i ataquen indiscriminadament.

Coronavirus

Almenys, l'estudi va trobar que això era cert per als betacoronavirus, una subclasse que inclou dos virus que causen el refredat, així com el SARS, el MERS i el SARS-CoV-2. El que aquest estudi no mostra és el nivell de protecció proporcionat per les cèl·lules B de memòria de reacció creuada i com afecta els resultats dels pacients.

El següent pas és analitzar si això podria explicar per què alguns pacients es mostren asimptomàtics o presenten símptomes més lleus i un curs més curt de la malaltia. També pot ser útil per augmentar l'eficàcia de les vacunes Covid-19.