Sinovac, la vacuna xinesa contra el coronavirus està fent alguns progressos tot i que en silenci. La cursa mundial per produir vacunes amb un grau d'eficàcia alt contra la Covid no s'atura i la Xina ja comença a obrir-se camí a l'estranger. La farmacèutica xinesa fa servir el mecanisme tradicional de vacunes que consisteix a introduir el virus inactivat.

Els enviaments de la vacuna han arribat ja a Indonèsia per a la campanya de vacunació massiva i 1,8 milions de dosis han d'arribar al gener. Ara bé, la vacuna encara no ha acabat els assajos de l'última etapa, fet que fa que sorgeixin algunes preguntes. 

Les diferències

La vacuna xinesa funciona a través de l'ús de partícules virals mortes per exposar el sistema immunològic del cos al virus sense risc d'una resposta de malaltia greu. En canvi, les vacunes de Moderna i Pfizer i BioNTech són d'ARNm, fet que significa que, part del codi genètic del coronavirus s'injecta al cos, fet que fa que el cos produeixi proteïnes virals, però no tot el virus. La quantitat que s'injecta és suficient per entrenar el sistema immunològic per atacar. 

"Coronavac –l'empresa fabricant de la vacuna xinesa– és un mètode més tradicional que es fa servir amb èxit en moltes vacunes conegudes, com la de la ràbia", explicava a la BBC el professor associat Luo Dahai de la Universitat Tecnològica de Nanyang. "Les vacunes ARNm són un tipus nou de vacuna", afegeix. 

Els avantatges 

Un dels avantatges més importants de les vacunes de Sinovac és que es pot emmagatzemar a un refrigerador estàndard d'entre 2 i 8 graus de temperatura, com la vacuna d'Oxford, que està feta d'un virus genèticament modificat que causa un refredat comú en els ximpanzés, compara la mateixa cadena britànica. La vacuna Moderna s'ha d'emmagatzemar a 20 graus sota zero mentre que la de Pfizer cal fer-ho a menys 70 graus.

Fet que fa pensar que tant la vacuna de Sinovac com la d'Ofxord-AstraZeneca seran molt més útils per a països que no podran tenir els mecanismes per preservar les vacunes amb unes temperatures tan baixes. 

La vacuna va començar els seus assajos al Brasil a principis d'octubre. Però ara per ara, és difícil saber-ne els nivells d'efectivitat –que de fet encara no s'han donat a conèixer– perquè des de la revista científica The Lancet, han exposat que només tenen proves de la primera i segona fase. 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna xinesa Sinovac de la que encara no se'n coneix l'eficàcia / Efe