L'artrosi és una malaltia associada a l'envelliment que afecta el cartílag situat entre els ossos de l'articulació que evita la fricció. Quan es desgasta amb el pas del temps comencen a aparèixer símptomes com a dolor, deformació o falta de flexibilitat.
Pot afectar moltes parts del cos i es calcula que fins al 40% dels homes i el 47% de les dones poden ser diagnosticats amb artrosi durant la seva vida, com recull aquest article. Tanmateix, malgrat que no té cura, es poden dur a terme certs hàbits que atenuïn els símptomes, com és el cas d'una correcta alimentació. Aquests aliments haurien de ser reduïts en la dieta.
Sucres
En els casos d'artrosi s'ha de limitar el consum de sucre, però no només el natural. També cal tenir en compte els sucres afegits que i troben en refrescos, salses o sucs. El sucre contribueix a l'acumulació de greix i augmentar el risc d'obesitat, el que al seu torn empitjora els símptomes de l'artrosi.
Carns processades i vermelles
Qualsevol pacient que tingui malalties reumàtiques hauria d'evitar el consum de carns vermelles i processades, que augmenten la inflamació dels teixits i pot agreujar el dolor d’aquestes.
Aliments que contenen gluten
El gluten és un grup de proteïnes presents en cereals com el blat, l'ordi o el sègol. Són moltes les investigacions que relacionen el seu consum excessiu amb un augment de la inflamació.
Aliments altament processats
Els aliments ultra processats com el menjar ràpid, els cereals per a l'esmorzar i els productes per enfornar solen tenir un alt contingut de farines refinades, sucre afegit, conservants i altres ingredients potencialment inflamatoris, tots els quals poden empitjorar els símptomes de l'artrosi.
Alcohol
L'alcohol produeix un increment de l'àcid úric en l'organisme, que al seu torn pot derivar en un dolor articular més gran que agreugi els símptomes de l'artrosi, per això és desaconsellable el seu consum si no fa amb molta moderació i el consentiment del metge.
Greixos omega-6
Les dietes altes en greixos omega-6 i baixes en greixos omega-3 poden empitjorar els símptomes de l'artrosi. Encara que són necessàries per a la salut, la proporció desequilibrada d'omega-6 davant omega-3 en la majoria de les dietes occidentals pot augmentar la inflamació i empitjorar els símptomes de la malaltia.