L'alimentació és un dels factors que més incideixen en la nostra salut del dia a dia i, com a tal, es dedica a la seva investigació una part important dels recursos científics. Així mateix, es tracta d'un dels camps que més interès desperta entre la ciutadania, ja sigui per poder menjar de manera més saludable, com perquè gràcies a una correcta alimentació ens podem mantenir en un pes adequat.

Tanmateix, quan una nova troballa científica posa en dubte o en desmenteix un altre d'anterior, aquest no sempre transcendeix. A més, són nombrosos els mites o creences falses que hi ha en el coneixement popular referent a això. Per això, a continuació veurem alguns d'ells.

Els aliments amb alt contingut de colesterol no són saludables

Els aliments rics en colesterol han tingut una mala reputació gràcies a conceptes erronis sobre com el colesterol de la dieta afecta la salut del cor.

Si bé algunes persones són més sensibles al colesterol de la dieta que d'altres, en general, els aliments rics en colesterol i en nutrients poden incloure's en una dieta saludable.

De fet, incloure en la dieta aliments nutritius i rics en colesterol com els ous i el iogurt de llet sencera, pot millorar la salut en incrementar la sensació de sacietat i proporcionar nutrients importants de què manquen altres aliments.

Malgrat el seu contingut en colesterol, els ous són un dels aliments recomanables pels seus nutrients

Tots els batuts i sucs són saludables

Alguns sucs i batuts són molt nutritius. Per exemple, un batut ric en nutrients o un suc acabat de fer compost principalment de vegetals sense midó pot ser una excel·lent manera d'augmentar la ingesta de vitamines, minerals i antioxidants.

Tanmateix, és important saber que la majoria dels sucs i batuts que es venen a les botigues|tendes estan carregats de sucre i calories. Quan es consumin en excés, poden promoure l'augment de pes i altres problemes de salut com la càries dental i la desregulació del sucre en sang.

Els suplements de calci són necessaris per a la salut òssia

A moltes persones se'ls diu que prenguin suplements de calci per mantenir saludable esquelet. Tanmateix, la investigació actual ha demostrat que la suplementació amb calci pot fer més mal que bé en molts casos.

Alguns estudis han relacionat els suplements de calci amb un risc més gran|important de malaltia cardíaca. A més, les investigacions mostren que no redueixen el risc de fractures o osteoporosi.

Si ens preocupa la ingesta de calci, és millor centrar-se en les fonts dietètiques de calci, com el iogurt desnatat, les sardines, les mongetes i les llavors.

Cal estar prim per estar sa

L'obesitat està associada amb moltes condicions de salut, inclosa la diabetis tipus 2, malalties cardíaques, depressió, determinats càncers i fins i tot la mort prematura.

Tot i així, reduir el risc de malaltia no significa que calgui estar prim necessàriament. El més important és consumir una dieta nutritiva i mantenir un estil de vida actiu, ja que aquests comportaments sovint milloren el pes corporal i el percentatge de greix corporal.

Els suplements són una pèrdua de diners

Si bé centrar-se a consumir una dieta completa i rica en nutrients és el component més essencial de la salut, els suplements, quan s'utilitzen correctament, poden ser beneficiosos de moltes maneres.

Per a molts, especialment aquells amb problemes de salut com a diabetis tipus 2, així com aquells que prenen medicaments comuns com anticonceptius i medicaments antidiabètics, prendre suplements específics pot afectar significativament la seva salut.

S'ha demostrat que la suplementació amb magnesi i vitamines B beneficia les persones amb diabetis tipus 2 al millorar el sucre a la sang i reduir els factors de risc de malalties cardíaques i les complicacions relacionades amb la diabetis.

Les persones amb dietes restrictives, les persones majors de 50 anys i les dones embarassades o en període de lactància són altres exemples de grups que poden beneficiar-se de la ingesta de suplements específics.

Els suplements poden resultar molt útils per a determinades condicions de salut

Cal fer àpats petits i freqüents per a una salut òptima

Fer àpats petits i freqüents amb regularitat durant el dia és un mètode utilitzat per moltes persones per estimular el metabolisme i la pèrdua de pes.

Però si una persona gaudeix de bona salut, la freqüència dels seus àpats no importa sempre que satisfaci les seves necessitats energètiques.

Dit això, les persones amb certes afeccions mèdiques, com a diabetis, malaltia de les artèries coronàries i síndrome de l'intestí irritable, així com les embarassades, sí que poden beneficiar-se de menjar àpats amb més freqüència.