Per quart dia consecutiu els indicadors que mesuren la incidència de la Covid-19 van a la baixa, encara que molt lentament. Per contra, la situació als hospitals és crítica, amb més pacients en planta i a l'UCI que durant el pic de la segona onada, situació que ha portat el Govern a prorrogar dues setmanes més, fins al 7 de febrer, les restriccions. Els ingressos segueixen creixent, segons les dades facilitades avui pel Departament de Salut, mentre que el risc de rebrot i de contagi (Rt) mantenen la tendència descendent.
El risc de rebrot se situa en 664, catorze punts menys que en el recompte anterior, una xifra molt lluny dels 794 punts registrats dissabte passat, l'índex més elevat des que va començar l'any. El risc de contagi també va a la baixa i passa de l'1,09 a l'1,02.
Més de 4.000 contagis
Els contagis, però se situen un dia més per sobre dels quatre mil. El Departament de Salut informa en el seu darrer recompte de 4.431 nous positius, de manera que el total de casos comunicats des que va declarar-se la pandèmia és de 470.996. El 8,63% de les proves de PCR i test d'antígens fetes donen en aquest moment positiu, quan fa una setmana eren el 10,84%.
La mortalitat, malauradament, no canvia de tendència i s'han de comptabilitzar 69 morts més. Són ja 18.353 les víctimes de la Covid a Catalunya des del març passat.
Situació crítica
Preocupa, però, la situació crítica que es manté als hospitals. Els ingressos en planta segueixen creixent, amb setze pacients més, i ja són 2.844, més que els registrats en la segona onada. Les UCI també registren nou ingressos més i ja hi ha 621 malalts crítics. Així, les millores epidemiològiques, que s’atribueixen al manteniment de les restriccions, no s’ha traslladat als hospitals. Preocupa, especialment, la situació a les unitats de cures intensives, que en aquesta tercera onada estan al màxim. En començar la segona onada hi havia capacitat a les UCI per atendre malalts crítics de Covid, si bé a la tercera, les unitats de cures intensives ja estaven altament ocupades i la situació s’ha agreujat amb els nous malalts. Les autoritats sanitàries preveuen que haurà de passar almenys una setmana perquè comenci a baixar el nombre d’hospitalitzats i d’ingressats a les UCI.
Vacunació
La vacunació segueix el seu ritme, si bé està condicionat per la disposició de vacunes. S'han administrat 3.257 dosis més. En total 164.738 persones han rebut la primera dosi, i 2.496 la segona. Precisament, Catalunya haurà de gastar la setmana que ve les 20.000 vacunes que s'havien reservat com a precaució per poder administrar quan corresponguin les segones dosis a les 80.000 persones que ja han rebut la primera, una vegada transcorreguts els 21 dies preceptius entre ambdues. El Govern confia que Pfizer mantingui el compromís d’enviar 60.000 dosis setmanals després que aquesta setmana n'hagin enviat la meitat, 31.000.
Residències amb brots
Salut començarà la setmana que ve a vacunar a les 137 residències geriàtriques que tenen brots actius de la Covid-19, classificades amb el color vermell, encara que no les persones infectades, perquè no és recomanable, sinó els contactes. Fins ara, el 52% de les vacunes s’han administrat a residents i personal de geriàtrics, i un 48% a personal sanitari.
Fins a 137 residències, el 13,1% de les 1.045 que hi ha a Catalunya, estaven a principis d’aquesta setmana en una situació greu de coronavirus, 34 més que fa una setmana. 119 geriàtrics més (11,3% del total), els mateixos que la setmana passada, tenen ancians contagiats i estan en situació taronja, encara que són brots controlats. La gran majoria —789 residències (75,5%)- estan en situació verda i lliures del virus.