La soledat té efectes saludables, sempre que no sigui massa intensa. Fer senderisme en solitari en un bosc i moments similars d'intensa solitud no són tan propensos a recuperar l'energia i millorar la connectivitat social com ara situacions de solitud menys intenses com llegir en un cafè o escoltar música mentre se'n va cap a la feina. Així ho recull una investigació publicada a la revista PLOS.One, que incideix al paper que exerceix la solitud en el desenvolupament de la connectivitat, un factor clau en l'estat de salut general d'una persona. Els vincles socials forts estan relacionats amb una esperança més gran de vida, una millor salut mental i un menor risc de patir malalties greus, com cardiopaties, accidents cerebrovasculars i demència, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA.

La investigació realitzada per Morgan Quinn Ross, professor adjunt de comunicació a la Facultat d'Arts Liberals de la Universitat Estatal d'Oregon (Estats Units), i Scott Campbell, de la Universitat Estatal d'Ohio, que van enquestar gairebé 900 adults als Estats Units, ha descobert que les activitats que proporcionen formes menys completes de soledat, com ara jugar a un joc al telèfon o anar al cinema sol, ofereixen més avantatges que un passeig solitari amb cotxe pel desert o escriure en una cabana aïllada.

Restaurar energia i millorar la connectivitat social

"Vam aprendre que una solitud menys completa és més probable que restauri l'energia i mantingui un sentiment de connexió amb els altres. En un món on la interacció social està gairebé sempre a un clic de distància, necessitem entendre com equilibrar la interacció social amb diferents tipus de soledat", explica el professor Morgan Quinn Ross.

Tant ell com Campbell van examinar les condicions en les quals la solitud d'un individu pot veure's "enfosquida" per les persones i/o la tecnologia; l'accessibilitat als altres i el compromís amb els mitjans de comunicació poden enfosquir l'experiència de la solitud fent que el temps tot sol tingui un caràcter més social, assenyalen. Així van elaborar una matriu de solitud que inclou un nivell bàsic -sense interacció amb la gent- i un nivell total, que es refereix a la inaccessibilitat als altres i a l'absència d'interacció amb els mitjans de comunicació. La matriu els va permetre investigar els avantatges i desavantatges de la solitud.

Llegir un llibre pot proporcionar solitud intensa / Foto: Pixabay

L'impacte de la solitud intensa

Una teoria molt estesa, la Communicate Bond Belong (CBB), postula que la interacció social pot crear relació amb els altres a compte de l'energia social, i que la soledat pot restaurar l'energia social, però a costa de la relació. L'energia social descriu la capacitat d'interacció social d'una persona i pot considerar-se com una bateria que pot carregar-se per complet, parcialment o esgotar-se. Segons explica Ross, el seu estudi apunta que "la solitud no és l'altra cara de la interacció social. Mentre que una interacció social més intensa produeix connexió, però esgota l'energia, una soledat més intensa esgota tant l'energia com la connexió. La solitud no sembla funcionar simplement com una manera de recuperar l'energia utilitzada en la interacció social".

Els beneficis de la soledat

Els investigadors també van descobrir que la solitud era menys perjudicial per al benestar dels individus que pensaven que els ajudava a recuperar energia i mantenir la connexió, independentment de quanta energia els costessin les seves interaccions socials. Curiosament, aquestes descobertes són vàlides tant per als extravertits com per als introvertits, assegura Ross, qui afegeix que un suggeriment basat en l'estudi que la gent podria provar és intentar buscar la soledat només quan estigui constructivament motivada per fer-ho. "Si tens una actitud positiva cap a la solitud, perquè la utilitzes per reposar energies i saps que més tard podràs connectar amb la gent, llavors elegir la solitud probablement et farà sentir millor. Però si elegeixes la soledat per una actitud negativa cap a la interacció social, perquè no vols parlar amb la gent, probablement et farà sentir pitjor", conclou el professor Ross.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!