El grup d'investigació Solti, Geicam, la Societat Espanyola d'Infermeria Oncològica (SEEO), la Federació Espanyola de Càncer de Mama (Fecma), la Fundació Actitud Davant el Càncer (AFC) i Novartis han posat en marxa una enquesta dirigida a persones amb càncer de mama localitzat HR+ HER2- que hagin estat sotmeses a una intervenció quirúrgica, amb l'objectiu d'identificar barreres i oportunitats de millora en l'abordatge d'aquesta malaltia.

L'enquesta busca recollir, de forma anònima i voluntària, l'experiència dels pacients amb aquest subtipus de càncer de mama, que representa aproximadament el 70% de tots els casos, amb especial atenció a la percepció del risc de recaiguda i el seu impacte en la qualitat de vida. A Espanya, cada any es diagnostiquen més de 37.000 nous casos de càncer de mama, i al voltant del 95 % d'aquests corresponen a càncer de mama localitzat.

Malgrat els avenços terapèutics, més d'un terç de les persones amb càncer de mama localitzat HR+/HER2- en estadis II i III segueixen enfrontant el risc que la malaltia reaparegui a llarg termini, sovint com una malaltia avançada incurable. L'adherència terapèutica i la informació sobre el risc de recurrència són claus per millorar els resultats a llarg termini.

La doctora Elena Gálvez, membre de la Junta Directiva de SOLTI i oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari de Basurto, assenyala que "informar les pacients sobre el risc de recurrència en el càncer de mama precoç és essencial per facilitar la presa de decisions compartides en la consulta. Aquestes decisions poden aconseguir una bona adherència als tractaments, que és un dels principals desafiaments."

Antonia Gimón, presidenta de Fecma va afegir que "és fonamental que les dones comprenguin bé el seu diagnòstic, les opcions terapèutiques, els possibles efectes secundaris i els passos a seguir durant i després del tractament; també el risc de recaiguda. Una pacient ben informada està més ben preparada per afrontar la malaltia i per mantenir una comunicació fluida i de confiança amb l'equip mèdic".

Des de Novartis, Esther Espinosa, directora de Comunicació i Relacions amb Pacients, va subratllar la importància d'aquesta iniciativa i va dir que "el propòsit d'aquest projecte és comprendre millor l'experiència viscuda per les dones diagnosticades amb càncer de mama, ja que cada història és única i presenta desafiaments particulars. A Novartis tenim el compromís de fomentar un diàleg continu amb els pacients per assegurar que les seves preocupacions i expectatives siguin una prioritat en la investigació i en l'atenció mèdica".

Aquesta enquesta està dirigida a persones majors de 18 anys diagnosticades amb càncer de mama localitzat HR+ HER2-, que hagin estat sotmeses a cirurgia, i té una durada aproximada de 15 minuts. La participació estarà oberta fins al 31 de maig de 2025, i les pacients interessades podran accedir i completar l'enquesta a través d'aquest enllaç.