Les dades de la pandèmia continuen pujant i, en aquest context, ja s'especula amb els sopars d'empresa. Des de Salut, tant la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, com el conseller Josep Maria Argimon, han constatat que millor evitar-los. 

"Tot fa pensar que serà un risc important, tot i que no és el mateix que hi vagin 150 que 14", constata el cap d’Infeccioses de la Vall d’Hebron, Benito Almirante. En conversa amb ElNacional.cat destaca que "va molt en funció de quantes persones assisteixen en aquest esdeveniment i el lloc". D'aquesta manera, destaca que no és el mateix "un espai amb poca ventilació o amb molta". Malgrat tot, subratlla que "en el moment que estem i en el moment que estarem en dues setmanes, s'assumeix un risc important".

El test d'antígens és una solució?

Els sopars d'empresa han repescat un altre tema de debat: els tests d'antígens abans de les trobades. Malgrat tenir alguns avantatges també té algun inconvenient. Almirante explica que una persona que no tingui símptomes de la malaltia no donarà positiu, però pot transmetre el virus igualment. I en aquest sentit, exposa que no serveix de gran cosa fer-se un test d'antígens 24 o 48 hores abans del sopar d'empresa. Per anar bé, caldria fer-se'l una o dues hores abans d'aquest sopar. Però, per què? Aquestes 24 o 48 hores podrien ser el període d'incubació del virus. "Els tests d'antígens tenen molta validesa quan són positius. La gent que no té símptomes pot ser que doni negatiu i tingui el virus". 

És possible unes festes de Nadal 'segures'?

El més important, segons Almirante, "és que es tingui consciència que el virus està circulant". En aquest sentit, el cap d’Infeccioses de la Vall d’Hebron insisteix en la importància de limitar les reunions de moltes persones i insistir en les mesures actuals de protecció. 

Preguntat per si caldria o no augmentar les restriccions, no és partidari de prohibir sinó de conscienciar i convèncer a la població. "Les prohibicions el que comporten són rebuig i mal ús". Tot i això, remarca que l'any que ve també hi haurà Nadal, i tot el que no es pugui fer en aquest, es podrà fer més endavant. 

I la variant òmicron, què?

Científics de tot el món busquen respostes a les preguntes que planteja la nova variant del coronavirus, l'òmicron. Per ara, els casos registrats de coronavirus a Sud-àfrica pugen un 255%. Almirante constata que s'han detectat diversos casos a 18 països europeus, però encara és aviat per parlar de transmissió comunitària. Ara bé, per determinar si és o no més transmissible calen més dades perquè la variant delta encara és la predominant arreu del món. 

Sobre l'eficàcia de les vacunes tampoc hi ha respostes encara. El motiu principal és que no és el mateix que es transmeti a Sud-àfrica que aquí perquè la taxa de vacunació és més alta aquí que allà. "Cal esperar uns mesos", remarca. 

Davant de tanta incertesa, però, un bri d'esperança. "El que és segur és que malgrat que aquesta variant pugui tenir resistència podria tenir un efecte positiu. El sistema immune de les persones el reconeixerà. Les vacunes protegeixen de la malaltia greu i la vacuna continua sent l'eina més important i efectiva per prevenir la malaltia greu". De moment, no s'han registrat casos greus d'aquesta variant i "això seria un avantatge". "Si la variant d'ara produeix molta infecció, però poca malaltia és bo perquè convertiria la covid en una malaltia lleu que podríem superar sense situació especial".

Tot i això, prudència. Almirante insisteix que encara és una "incògnita"

 

 

Imatge principal: reunió d'empresa just abans de les festes de Nadal / Unsplash