A les portes de Nadal, amb la covid tornant a xifres de l'estiu i amb temor per la variant òmicron, moltes empreses estan cancel·lant els seus dinars o sopars nadalencs. Aquests, l'any passat ja no es van poder celebrar: els restaurants obrien en horaris molt concrets, els sopars havien de ser per endur i les taules de 4 persones com a màxim. Enguany, gràcies a la vacunació, aquestes restriccions ja no existeixen, però davant l'auge de la covid molts grups han decidit cancel·lar les trobades que ja havien organitzat. Però, que n'opinen els experts? Una de les veus més autoritzades del país en matèria de covid, l'epidemiòleg Oriol Mitjà, ja ha dit la seva. 

Tuit d'Oriol Mitjà 

En el seu cas, en un fil de Twitter, Mitjà ha recordat que tot i que s'ha de celebrar la gran taxa de vacunació que hi ha tant a Catalunya com arreu de l'Estat, la nova variant òmicron "no respecta els vacunats". Partint d'aquesta premissa, l'investigador dona el seu "sí" als sopars d'empresa i de Nadal, però, en canvi, diu "no" a celebrar-les en grans sales de restaurants on "s'ajunta molta gent durant quatre hores". Així, com a alternativa, proposa fer celebracions a casa o en "sales petites".  

Espais sorollosos i ambient carregat 

Tal com recorda Mitjà, el risc és "molt alt en entorns tancats, amb poca ventilació" i quan els contactes s'allarguen durant més de 60 minuts. Concretament, l'epidemiòleg posa l'exemple d'una sala de restaurants amb moltes taules on es fa evident que l'ambient està carregat o notem molta pudor: "això és l'acumulació dels aerosols infecciosos", alerta Mitjà, que recorda que en casos com aquests el risc d'infecció s'incrementa per 30 vegades. 

Tuits d'Oriol Mitjà 

A més, també cal tenir en compte que els entorns amb molt enrenou o sorollosos obliguen les persones a parlar amb un to de veu més alt que el que utilitzarien en un espai silenciós. Aquests també provoquen que ens acostem a l'altre per a poder-nos comunicar. Espais així també poden presentar un major risc de transmissió. En el seu cas, aquest risc s'incrementa de 3 a 10 vegades. 

Un altre factor a tenir en compte, segons el parer de Mitjà, és la gran densitat de persones que es pot donar a les sales de restaurants, així com la "barreja aleatòria de moltes bombolles petites", és a dir, de petits grups de convivència. Aquesta combinació suposa un increment del risc de transmissió creuada entre tots els grups, a banda de fer créixer també la dificultat per localitzar els contactes en cas que es produís un brot. 

Mesures de protecció 

Els avis, majoritàriament vacunats amb la tercera dosis, però també qui més risc té de patir una forma de greu de la covid-19, han d'anar a aquestes reunions? Per Mitjà, la resposta a aquesta pregunta és un "no" ben clar. L'epidemiòleg destaca que l'estructura d'edat dels convidats és fonamental, per això demana que no es portin ni avis ni persones de risc a sales de restaurant multitudinàries. 

A més, si finalment es decideix anar a un restaurant a sopar o a dinar, és important que aquests segueixin un conjunt de mesures clau per reduir el risc d'infeccions durant les trobades: limitar els aforaments, compartimentar les sales en la mesura del possible, mesurar els nivells de CO₂, utilitzar sistemes de filtratge i ventilació, evitar la música forta, evitar zones de ball... Aquestes són les propostes de Mitjà.

Tuits d'Oriol Mitjà  

Sobre la nova variant òmicron, que tant de neguit ha generat aquestes últimes setmanes, Mitjà ja ha alertat que "no ens respectarà encara que estiguem vacunats". I ja sap quan circularà per Catalunya: a finals de desembre i en ple període de celebracions nadalenques. 

Nadal, una tromba d'aigua 

L'epidemiòleg també ha volgut compartir una reflexió final amb els seus seguidors a les xarxes, que esperen atents els seus consells. "Si bé el cabal d'un riu es pot regular amb rescloses (accions ordinàries sobre cada sector), Nadal és una tromba d'aigua (amb trobades recurrents de milions de persones durant 15 dies) que supera els mecanismes de seguretat habituals". Per tot plegat, tot i que dona el vistiplau als sopars nadalencs, aquests, per ser segurs, no s'hauran de celebrar en grans sales de restaurants sinó en trobades més reduïdes a casa o sales petites. 

A la imatge principal, una taula parada per Nadal / Unspalsh