A partir d'avui es posa en marxa el StarLife, una nova infraestructura informàtica pensada per donar impuls i servei a la recerca biomèdica d'excel·lència i la medicina de precisió. La infraestructura està destinada a grans projectes biomèdics que requereixen una arquitectura dissenyada específicament per la manipulació i aprofitament de grans volums de dades biomèdiques.
El supercomputador ha estat presentat aquest dimecres en el Barcelona Supercomputing Center i serà possible gràcies a la col·laboració entre aquesta institució i la Generalitat, el Centre de Regulació Genòmica, l'Institut de Recerca Biomèdica i La Caixa.
StarLife permetrà la implementació de les tècniques de computació més avançades, que són les que s'utilitzen per detectar nous gens relacionats amb malaties com el càncer i les malalties minoritàries, o simular el comportament de molècules per agilitzar el descobriment de fàrmacs.
L'equipament està ubicat físicament a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center i s'incorpora, amb funcions complementàries, a l'ecosistema computacional integrat del que també forma part el superordinador MareNostrum 4.
Per què és important el StarLife?
Els hospitals i els centres de recerca en biomedicina generen cada vegada quantitats més grans de dades moleculars, òmiques, imatges mèdiques, dades de dispositius mèdics i històries clíniques que, en quantitat i complexitat, són equivalents a les que generen altres àrees de coneixement, com l'astronomia i la meteorologia.
La interpretació d'aquestes dades i la seva integració en entorns de simulació són imprescindibles per progressar en el desenvolupament de la recerca biomèdica i la medicina personalitzada, incloent la comprensió del funcionament dels organismes vius, el desenvolupament de fàrmacs i el tractament de malalties.
StarLife té una capacitat de càlcul de 132,8 Teraflops (133 bilions d'operacions per segon), una capacitat d'emmagatzematge de 9,5 Petabytes (10 milions de Gigabytes) i una memòria central (RAM) de 9,1 Terabytes (9.100 Gigabytes).
Com es coordina StarLife?
StarLife és una iniciativa coordinada entre el Barcelona Supercomputing Center (BSC), dirigit per Rafael Rodrigo; el Centre de Regulació Genòmica (CRG), dirigit per Luís Serrano; i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), dirigit per Francesc Posas. Les tres organitzacions comparteixen des de 2014 un Programa Conjunt de Biologia Computacional, és a dir, l'ús d'eines informàtiques aplicades al camp de la biologia.
La nova infraestructura informàtica que s'ha presentat avui, ha comptat amb els suport financer de la Generalitat, que hi ha aportat fons FEDER, i "la Caixa", amb Jaume Giró com a director de l'entitat bancària.
La infraestructura ha tingut un cost d'1,72 milions d'euros, un 43% dels quals els ha aportat la Generalitat a través dels fons FEDER, un 22% "la Caixa" i el 35% restant és una inversió conjunta del BSC, CRG i l'IRB Barcelona.