Angelique Coetzee, presidenta de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica, és una de les investigadores que ha descobert durant aquesta setmana la nova variant de la covid, que l'OMS ha batejat com a òmicron. Aquesta ha causat un autèntic pànic, amb un augment de les restriccions de viatge per por que la variant s'escampi per Europa i una caiguda de la borsa. Ara, Coetzee ha demanat que el "pànic innecessari" davant aquesta nova modalitat de coronavirus no s'estengui arreu del món. Segons ha defensat, els símptomes de l'òmicron són, en aquests moments, molt febles.
Casos lleus
"El que estem veient a Sud-àfrica i, recordem, estic a l'epicentre, és molt feble. Per a nosaltres són casos lleus", ha declarat a la cadena BBC. "Estic força segura que al Regne Unit", on s'han confirmat dos casos, "hi ha un pànic innecessari, encara que d'aquí a dues setmanes podria estar dient el contrari", ha dit, amb prudència. Poc abans, el ministre de Salut britànic, Sajid Javid, havia fet una crida a la cautela després d'advertir que hi ha motius per pensar que les vacunes actuals són "menys eficaces" contra l'òmicron.
El primer ministre, Boris Johnson, s'ha vist obligat a fer una passa endarrere després de mesos sense gairebé restriccions i va anunciar el retorn d'algunes mesures per contenir el virus com una PCR obligatòria per entrar al país, en lloc d'un test d'antígens, i la recuperació de la mascareta en entorns com el transport públic. Javid s'ha mostrat a favor de les decisions preses per Johnson.
Catalunya, lliure d'òmicron
Més enllà del fet que l'OMS hagi definit l'òmicron com una "soca de gravetat preocupant", Coetzee ha reconegut també en una entrevista a Sky News, que de moment, no "se'n sap gran cosa". De moment, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que a Catalunya no s'ha detectat cap cas d'aquesta variant, però ha avisat que "tard o d'hora arribarà". Amb tot, ha desitjat que amb el pas del temps, es pugui aconseguir el desig de convertir la covid-19 en poc més que una grip i esdevingui una malaltia estacional: "Algunes persones emmalaltiran greu, però hi conviurem", ha assenyalat.
Per altra banda, l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que en les últimes setmanes ha tornat a Papua Nova Guinea, ha fet una crida a la calma davant el sorgiment d'aquesta variant. Entre la incertesa, Mitjà ha compartit que és "una mala notícia", però que també es pot convertir en una falsa alarma, com ja ha passat en altres moments de la pandèmia amb altres variants. A més, no creu que provoqui una gran mortalitat, gràcies a la protecció de les vacunes. Per això, ha exigit fer un esforç per evitar que a entorns poc vacunats, com el sud d'Àfrica, sorgeixin noves variants: "I caram! Podem ajudar als pobres a vacunar-se".
Primer cas a Àustria
Pel que fa a l’evolució de la variant a Europa aquestes últimes hores, Àustria ha detectat el seu primer cas sospitós de la variant en un turista que va tornar la setmana passada de Sud-àfrica. Després de la revisió inicial per part del departament de virologia, va aparèixer la sospita que podria tractar-se de la nova mutació del virus, segons van informar les autoritats austríaques. Amb tot, però, la confirmació requereix una seqüenciació addicional en els propers dies. Per la seva part, els Països Baixos ja n'han detectat 13.
També s'ha sabut que les Filipines prohibirà temporalment els vols procedents de set països europeus fins al 15 de desembre en resposta a l'aparició d'aquesta variant. Es tracta precisament d'Àustria, així com la República Txeca, Hongria, els Països Baixos, Suïssa, Bèlgica i Itàlia. Aquests països s'uneixen a Sud-àfrica, Botswana, Namíbia, Zimbabwe, Lesoto, Esuatini i Moçambic.