El govern de Suècia ha confirmat aquest dijous el primer cas de l'actual brot de mpox —abans conegut com a verola del mico— del país, el que representa el primer cas de la nova variant més agressiva a Europa. L'anunci arriba l'endemà que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) decretés l'emergència sanitària internacional per aquest nou brot, que fins ara només s'havia propagat a l'Àfrica. "Hem confirmat que tenim un cas a Suècia del tipus més greu de mpox, anomenat clade 1b. Això és una cosa que ens prenem molt seriosament", ha explicat aquest dijous el ministre de Salut i Afers Socials, Jakob Forssmed, en una roda de premsa. Ha informat que la persona infectada es troba a la regió d'Estocolm i que es va infectar en una zona del continent africà afectada pel brot.

Per la seva banda, la directora general en funcions de l'Agència de Salut Pública del país, Olivia Wigzell, ha explicat que el pacient “ja ha rebut tractament i regles de comportament que ha de seguir segons les recomanacions habituals”. En aquest sentit, ha descartat mesures de control addicional, ja que assegura que "el fet que un pacient amb mpox estigui sent atès al país no té cap risc per a la població".

Des que esclatés el brot en països no endèmics l'abril del 2022, Espanya ha notificat un total de 8.104 casos d'infecció per mpox, 264 d'ells aquest any, la majoria en homes amb una mitjana d'edat de 37 anys. Aquestes dades el situen com l'estat europeu amb més casos confirmats, i de fet representen un terç de tots els nous positius a Europa del 2024. Tanmateix, fins ara no s'ha detectat cap cas de la nova variant, que es pot contagiar més fàcilment, sense necessitat de contacte sexual. Els símptomes inclouen erupció cutània, febre, mal de coll, de cap o d'esquena, manca d'energia i ganglis limfàtics inflamats, i solen durar de 2 a 4 setmanes.

El Ministeri de Sanitat es reunirà dilluns per analitzar la situació

El Comitè de Seguretat Sanitària de la UE es reunirà el pròxim dilluns per debatre si cal prendre noves mesures davant el risc d'expansió del virus. El mateix dia el Ministeri de Sanitat espanyol ha convocat els seus màxims òrgans tècnics per analitzar les actuacions a posar en marxa en el context d'emergència internacional de mpox. L'endemà, dimarts, també es reunirà la ponència d'alertes, conformada per tècnics del Ministeri i de totes les comunitats autònomes, per debatre si es modifica alguna de les recomanacions de vigilància o vacunació actualment vigents, ha informat Sanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!