En una recerca a Internet en la qual s'utilitzin les paraules omega 3 i ansietat o depressió, es troben centenars d'entrades d'articles i comentaris en els quals es recomana prendre aquests suplements per complementar el tractament de les esmentades patologies.

Doncs bé, una nova investigació científica prova que aquests greixos tenen poc o cap efecte sobre l'ansietat i la depressió. L'estudi ha estat dut a terme per la Universitat d'East Anglia, al Regne Unit, i rebat el sentit de l'augment del consum de greixos omega 3 que es promou àmpliament a nivell mundial, a causa de la creença comuna de què protegirà, o fins i tot revertirà, ambdues malalties.

La investigació ha estat recollida per la publicació British Journal of Psychiatry. Els àcids grassos omega 3 són un tipus de greix poliinsaturat que ingerim a través de l'alimentació i que tenen múltiples funcions: ajuden a mantenir el cor sa, enforteixen les neurones, ajuden a baixar la pressió arterial i redueixen la inflamació crònica dels teixits. Són, per tant, necessàries per al bon funcionament del nostre organisme i es poden trobar en aliments com el peix blau i gras (sardines, verat, salmó, tonyina) en les nous i llavors com el lli o la xia.

També estan disponibles com suplements de venda en farmàcies i un altre tipus de comerços dedicats a la salut i, de fet, són un dels suplements més venuts a tot el món, encara que els seus beneficis cada vegada estan més qüestionats.

L'estudi

Els científics que han format part d'aquest estudi van realitzar 31 assajos d'adults amb i sense depressió o ansietat. En total, més de 41.470 participants van ser escollits per consumir més greixos omega 3 de cadena llarga (olis de peix), o mantenir la seva ingesta habitual, durant almenys sis mesos. La investigació va demostrar que els suplements tenien poc o cap efecte en la prevenció dels símptomes de depressió o ansietat. Segons els experts, els suplements que es prenen de forma habitual no protegeixen contra afeccions com malalties cardíaques, vessaments cerebrals, la diabetis o el càncer. Ara, aquesta nova revisió sistemàtica ha inclòs informació de milers de persones durant llargs períodes de temps i, el cert, és que no s'han pogut demostrar els beneficis.

Després d'aquestes conclusions, els científics asseguren que no s'hauria de fomentar el seu consum, perquè no hi ha evidència científica que demostri els seus presumptes beneficis. Així com els àcids grassos omega 3 que ingerim a través dels aliments com el peix blau o les llavors poden ser necessaris i aporten avantatges com a part d'una dieta equilibrada, no es pot dir el mateix de quan es prenen com a suplement.

A això s'afegeix el fet que aquests suplements solen estar fabricats amb oli de peix i, tenint en compte les preocupacions ambientals sobre la pesca industrial i l'impacte que està tenint en les poblacions de peixos i la contaminació plàstica als oceans, sembla encara més important deixar de continuar prescrivint aquests productes per a les persones.