Prendre suplements d'omega 3 pot no ser tan saludable com es pensa. Així queda patent en dues revisions de diferents estudis a gran escala que han conclòs que augmentar la ingesta d'aquests productes pot augmentar lleugerament el risc de càncer de pròstata. La relació entre la ingesta d'omega 3 i càncer ha estat objecte d'estudi en múltiples ocasions, tot i que els resultats han estat contradictoris.
Per aquesta raó, un equip de científics de la Universitat d'East Anglia al Regne Unit han dut a terme una extensa revisió que han publicat a la revista British Journal of Cancer. En total, van analitzar 47 estudis que van incloure 108.194 participants. Es va investigar si la ingesta dels àcids grassos omega 3 i omega 6 podria influir en el risc d'incidència del càncer de mama o el càncer de pròstata. Totes les investigacions es van fer en adults sense càncer i van durar almenys un any.
En general, els experts han conclòs que augmentar la ingesta d'omega 3 té poc o cap efecte sobre el risc de desenvolupar càncer, excepte en un cas: el de pròstata, on es va observar un lleuger increment.
L'estudi també va analitzar la relació entre la ingesta d'aquest nutrient i les malalties cardíaques. En total, es van tenir en compte dades de 86 experiments en què van estar involucrades 162.796 persones. Igual com amb la revisió del càncer, cada estudi va tenir una durada mínima d'un any. Després d'analitzar les dades, els autors subratllen que l'augment de la ingesta d'aquests suplements va reduir lleugerament el risc de mort per problemes coronaris, però no altres de tipus cardiovascular.
Per posar aquestes troballes en perspectiva, els autors de la revisió del càncer expliquen que si 1.000 homes augmentessin la seva ingesta d'omega 3, donaria lloc a tres casos addicionals de càncer de pròstata. Al contrari, si 1.000 persones augmentessin el seu consum d'omega 3, tres evitarien la mort per malaltia coronària, sis evitarien un accident de caràcter coronari i un evitaria l'arrítmia.
En qualsevol cas, el que posa de manifest aquest estudi en el seu conjunt és que, malgrat la informació que de vegades circula sobre això, els suplements d'omega 3 no són cap panacea. En qualsevol dels dos casos, en les malalties cardiovasculars i el càncer, té poca influència. A més, a això s'uneixen altres evidències que han demostrat que aquests productes tampoc no protegeixen contra afeccions com a ansietat, depressió, accident cerebrovascular o diabetis.
Per tant, tenint en compte que molts d'ells estan elaborats amb oli de peix, amb l'impacte mediambiental que això implica, no té molt sentit continuar prenent els suplements amb l'objectiu de millorar la salut de qualsevol persona. Per a això, és millor fomentar el seu consum en l'alimentació, a través d'aliments com el peix blau, les nous i llavors com el lli.