El premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2022 ha estat atorgat al biòleg suec Svante Pääbo "pels seus descobriments sobre els genomes d'homínids extingits i l'evolució humana".
I és que Pääbo ha establert "una disciplina científica completament nova, la paleogenòmica. En revelar les diferències genètiques que distingeixen tots els humans vius dels homínids extints, els seus descobriments proporcionen la base per explorar allò que ens fa únicament humans", segons ha informat l'Assemblea Nobel de l'Institut Karolinska d'Estocolm.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2022
The 2022 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Svante Pääbo “for his discoveries concerning the genomes of extinct hominins and human evolution.” pic.twitter.com/fGFYYnCO6J
Qui és Svante Pääbo?
El suec Pääbo és biòleg, genetista i director del departament de genètica de l'Institut Max Planck de Biologia Evolutiva, a Alemanya. El seu treball per aconseguir rescatar material genètic de fòssils humans ha estat essencial per conèixer el genoma d'espècies extintes conegudes, com ara els neandertals. A més, també ha ajudat a revelar l'existència d'altres de noves, com els denisovans, i confirmar que els Homo sapiens van tenir sexe i fills amb aquestes altres espècies fa milers d'anys, de manera que el seu ADN continua present en poblacions actuals, tal com destaca El País.
Per què ha obtingut el Nobel de Medicina 2022?
“Trascendental” treball de Pääbo. Així ho han descrit i han confirmat que “ha donat lloc a una nova disciplina científica: la paleogenòmica”, ha ressaltat el jurat. "En desvetllar les diferències genètiques entre les persones actuals i els homínids extints, els seus descobriments permeten investigar què ens fa genuïnament humans", han afegit els responsables del premi en una nota de premsa. El Nobel no és pas el primer premi que rep l'investigador suec. El 2018 Pääbo va rebre el premi Princesa d'Astúries pels seus treballs en evolució humana.
L'any passat, va ser per als investigadors David Julius i Ardem Patapoutian, els descobridors dels receptors cel·lulars que els humans usen per sentir la temperatura i el tacte. Els premis Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques (900.000 dòlars o 922.766 euros) per categoria.
El Nobel de Medicina es dona a conèixer el primer dilluns d'octubre i obre la ronda d'anuncis aquesta setmana, que continuarà dimarts amb el de Física, dimecres amb el de Química, dijous amb el de la Pau i, finalment, el d'Economia, que es donarà a conèixer el dilluns de la setmana que ve.