Els tatuatges han acompanyat la humanitat des de temps ancestrals en diferents cultures, però la pràctica de tatuar-se alguna part del cos ha tingut diferents connotacions al llarg de la història. Durant anys, a Occident va ser una pràctica rebutjada per la majoria de la societat per identificar-se amb presoners, mariners i persones de baixa estofa, però des de fa anys, els tatuatges viuen un boom i s’han convertit en una tendència cada cop més a l’alça. Mai han tingut tanta acceptació com en els temps actuals. Només als Estats Units, gairebé un terç de la població té almenys un tatuatge, segons una enquesta realitzada el 2023 pel Pew Research Center. El sector s’ha convertit en un lucratiu negoci que mou milions arreu del món. No obstant això, hi ha diferents estudis que relacionen portar tatuatges amb possibles efectes nocius per a la salut. L’últim d’ells, és el que han publicat uns investigadors de la Universitat de Lund (Suècia) a la revista eClinicalMedicine, que ha trobat una possible relació entre els tatuatges i un tipus de càncer anomenat limfoma maligne.
Un risc identificat del 21%
Els limfomes són un tipus de càncer del sistema limfàtic, que és el que ajuda a combatre els gèrmens i les malalties. Els factors de risc coneguts inclouen un sistema immunitari debilitat a causa de malalties o trastorns immunitaris com la sida, infeccions com la Epstein-Barr, l’edat o antecedents familiars de la malaltia, així com certa exposició a substàncies químiques com pesticides, herbicides, que també poden augmentar el risc de limfoma. Però els investigadors suecs, tot i que reconeixen que cal investigar molt més per establir una causa directa entre els tatuatges i els limfomes, sí que adverteixen que, segons els seus estudis, les persones tatuades tenen un risc 21% més gran de patir un limfoma, en comparació amb persones no tatuades.
En aquest estudi, hi han participat gairebé 12.000 persones de Suècia i s'ha elaborat a través d'estudi de casos i controls amb què han identificat tots els casos incidents de limfoma maligne que es van diagnosticar entre els anys 2007 i 2017 —quasi 3.000 persones— en persones de 20 a 60 anys. A partir d'aquí, s'han pres mostres de tres controls aleatoris aparellats per edat i sexe amb un grup que no tenia càncer. L'any 2021, els autors de l'estudi van enviar qüestionaris a les persones que havien identificat, preguntant-los sobre determinats factors de l'estil de vida que poden augmentar el risc de patir aquest tipus de càncer i sobre si tenien algun tatuatge.
Escepticisme entre els oncòlegs
Fins i tot després de tenir en compte factors que se sap que afecten el risc de càncer, com el tabaquisme i l'edat, els investigadors van descobrir que el risc de limfoma maligne era un 21% més gran entre els que tenien almenys un tatuatge. La troballa només és una associació, no una relació directa, però els autors de l'estudi van subratllar que seran necessàries més investigacions per corroborar aquesta conclusió. Per a sorpresa dels investigadors, no van trobar proves que suggerissin que el risc augmentava a mesura que la pell de la persona estava coberta de més tatuatges. Experts en càncer, en canvi, reconeixen que les dades són sòlides, però que entre els principals factors de risc dels limfomes no es troben els tatuatges, i que l’estimació del 21% de risc afegit procedeix dels models del nou estudi, però que no és estadísticament significativa.
"Encara no sabem per què passa això. Només es pot especular que un tatuatge, independentment de la seva mida, desencadena una inflamació de baix grau al cos, que alhora pot desencadenar el càncer", va dir el coautor Christel Nielsen, professor associat a la Divisió de Medicina Ocupacional i Ambiental de la Universitat de Lund, en un comunicat de premsa. "El panorama és, per tant, més complex del que pensàvem inicialment".
El problema pot ser la tinta
Els autors de l'estudi especulen que una de les causes de què pugui augmentar el risc de limfoma pot estar en la tinta, que poden contenir substàncies químiques considerades carcinògenes, com a metalls i hidrocarburs aromàtics policíclics. A més, s'ha confirmat que el pigment (la tinta), del tatuatge es posa als ganglis limfàtics i això no s'havia estudiat en profunditat. Això, juntament amb l'augment global de la incidència de limfoma maligne, ha fet saltar les alarmes. Estudis anteriors han demostrat que, de vegades, la tinta pot viatjar pel cos i petites partícules poden quedar atrapades als ganglis limfàtics, cosa que podria causar problemes de salut.