Tecnología ultraviolada per combatre la propagació del coronavirus. És l'objectiu d'un grup d'investigadors catalans que han analitzat com la llum ultraviolada llunyana -segura pels humans- podria ajudar a frenar els contagis per aconseguir exterminar els virus de certes superfícies en entorns tancats. La companyia INTERmedic, amb seu al Parc Tecnològic del Vallès, ha desenvolupat un dispositiu dual basat en tecnologia ultraviolada i ozó que en 6 minuts és capaç d'eliminar patògens com el virus Covid-19.

Els científics estan buscant a contrarellotge la solució al coronavirus per dues vies. D'una banda, l'elaboració d'una vacuna eficaç i segura i d'altra banda frenar els contagis entre la població analitzant com es propaga el coronavirus. Mentre es treballa en la primera -que encara trigarà mesos en arribar- els especialistes han detectat com l'ús de certs tipus de llum, amb una longitud d'ona determinada, molt específica, podria ajudar a reduir la propagació de virus, sobretot en llocs públics i tancats.

INTERmedic ha desenvolupat per a ús domèstic o professional COMVAT DUO3, un aparell que compta amb 15 llums d'alt rendiment que mata virus, bacteris i fongs. A més, compta amb un generador d'ozó en el mateix aparell que té la característica de poder arribar fins a qualsevol racó, on la llum ultraviolada no hagi pogut arribar.

   

La llum que mata el virus

El mes de maig la Universitat de Columbia ja va informar del desenvolupament d'una tècnica que elimina els virus en l'aire gràcies a llum ultraviolada de longitud d'ona curta, el que podria ser una arma potent i prometedora per reduir la propagació de la Covid-19.

Seguint les guies de l'Associació Internacional de la Llum Ultraviolada, INTERmedic és moderadament optimista davant aquesta possibilitat. És de summa importància remarcar que perquè un equip pugui ser efectiu davant la Covid-19 han de complir-se unes densitats d'energia, distàncies a la font de llum i temps d'exposició determinats. Si no es compleixen els paràmetres de les guies internacionals, estaríem davant una tecnologia amb nul·la o escassa eficàcia en el millor dels casos.

Respecte a l'ozó, encara que amb menor evidència científica, segons un estudi recent realitzat al Canadà, s'ha demostrat la seva capacitat per a inactivar virus i bacteris en l'aire. Com passa amb la llum UVC, la seva eficàcia depèn d'una quantitat de ppm (parts per milió), temps d'exposició i humitat relativa determinades. Per la qual cosa és imprescindible adequar els paràmetres oportuns per a inactivar el virus. 

Tractar els UVC amb professionalitat

Des d'INTERmedic avisen que han vist amb una certa preocupació com davant la crisi de la Covid-19 "ha aparegut un mercat de la por, i s'han llançat al mercat solucionis i aparells per a la desinfecció amb UVC i ozó, prometent l'eliminació del coronavirus Covid-19", sense haver-ho analitzat bé. A part de la seva nul·la eficàcia, "es constata una falta de rigorositat en la informació sobre el seu ús i mesures de seguretat" i des del  centre d'I+D català alerten que la tecnologia UVC pot ser perjudicial per a la salut ocular de les persones i han de dur-se a terme unes certes precaucions en la seva aplicació. Així mateix, l'inhalació de l'ozó sense coneixement pot provocar nàusees i afectació del sistema respiratori.

Com a conclusió. l'eficàcia del procés de desinfecció per UVC ha estat demostrada com a complement a la desinfecció habitual i no són per a res processos substitutius. La desinfecció de superfícies i ambients amb llum germicida i ozó augmenten la seva eficàcia si prèviament s'ha netejat la zona amb productes químics biocides.