El coronavirus va portar el teletreball i sembla que ha arribat per quedar-se. Tot i la reticència de molts, al final, s'ha après a compaginar amb altres tasques i és possible que, fins i tot, s'hagi guanyat en conciliació. Són molts els que tenen ganes de tornar a l'oficina i retrobar-se amb els companys després de tants mesos fent reunions a distància, deixar el Zoom enrere i recuperar el contacte físic, encara que per a això caldrà esperar més temps. Altres, però, han descobert en el teletreball un refugi per no haver d'escoltar un cap que crida o bé uns companys de feina desagradables.

"L'ambient laboral, com en qualsevol altra situació, genera afinitats o hostilitats. Quan es va a la feina o a l'escola es pot viure com una situació hostil", explica José Ramón Ubieto, psicòleg i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC. "Una de les coses que vam veure ràpidament quan va començar el confinament és que la gent estava més tranquil·la a casa. Per una banda, va minvar l'acceleració que tots portàvem i per l'altra, la gent amb trastorn mental o de tipus paranoic va aconseguir més tranquil·litat". 

teletreball unsplash

Escriptori preparat per al teletreball / Unsplash

Els ambients tòxics existeixen arreu. Tanmateix, la directora d'Inginium i professora col·laboradora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Gina Aran, detalla que no és amb el que més s'ha trobat durant aquests últims mesos. Ara bé, també coincideix amb el fet que "si hi ha persones que no volen tornar a la feina pels companys, la persona o els companys tenen un problema". Així, destaca que, en aquests casos, pot ser que sigui per un problema organitzatiu o de clima. En aquest sentit, exposa que "cada vegada hauríem de tendir més a agafar mètodes de treball diferents. Treballar per projectes comporta flexibilitat i eines digitals que permeten treballar en remot". "L'agilitat no és una manera de treballar sinó l'única", constata. 

Per tant, segons detalla Aran, si el futur vol dir treballar per projectes, comportarà tenir unes relacions laborals bastant diferents. "Això requereix que les persones es comuniquin molt bé, tinguin molta empatia i s'optimitzi la coordinació", subratlla. A més, també caldrà aprendre els uns dels altres i "les persones tòxiques no hi tenen gaire cabuda. Pel mateix sistema àgil ja queden retratats, fora. Ells sols queden al marge".

Treballar per projectes

Aran matisa que de les persones tòxiques també se'n diu persones improductives. Un detall important perquè precisament la definició de persona tòxica pot incloure persones que es passin el dia criticant, navegant per internet o que carreguen de feina la resta provocant frustració

El concepte de treballar per projectes també inclou el de productivitat. "La productivitat té a veure amb els resultats i el temps. Pots estar moltes hores davant de l'ordinador i no ser productiu", insisteix. Per aquest motiu, Aran defensa que aquest tipus de persones "en queden fora".

teletrabajo unsplash

El coronavirus ha fet proliferar reunions a distància / Unsplash

Vincle i amor vs. odi i hostilitat

Treballant per projectes o no, el contacte humà és necessari, però caure bé a tothom és impossible. D'aquesta manera, Ubieto destaca que "el contacte amb els altres té un vessant positiu de vincle o amor, però també pot tenir un vessant d'odi i hostilitat". Així, constata que "el teletreball a Espanya no estava gaire desenvolupat. Ara parlem que al 90 % de les llars hi ha algú que teletreballa". 

Malgrat tot, la solució d'aquesta problemàtica no rau en el teletreball o l'aïllament. Com amb tot, hi ha coses positives però també de negatives. "La part més negativa és l'aïllament. Pot prevenir que algú faci la guitza, però també t'allunya de la gent que et pot ajudar", conclou Ubieto.

 

Imatge principal: escriptori preparat per teletreballar / Unsplash