Si ets dels que t'agrada prendre te o cafè sovint, vés amb compte. Acaba de publicar-se un estudi que confirma que els qui beuen aquestes begudes molt calentes –més de 60 graus centígrads– podrien augmentar el risc de càncer d'esòfag amb només prendre dues tasses al dia.
En la investigació, aquelles persones que van consumir te a una temperatura alta, van presentar un 90% més de risc de patir aquesta patologia davant els que el prenien a temperatures més baixes. L'estudi s'ha dut a terme a l'Iran, concretament a la Universitat de Teheran, i s'ha involucrat a un total de 50.000 persones. S'ha publicat en l'International Journal of Cancer, i és el primer que indica la temperatura específica a partir de la qual comença a ser perillós. La publicació recorda que el càncer d'esòfag és el vuitè càncer més comú al món i acaba amb la vida de més de 400.000 persones cada any, segons l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer.
Els participants en l'estudi tenien edats compreses entre els 40 i els 75 anys i la investigació es va prolongar durant 10 anys. Entre 2004 i 2017, els investigadors van detectar 317 nous casos de càncer d'esòfag. Segons els experts, l'augment del risc de patir la malaltia té a veure amb la temperatura i no amb el tipus de beguda, pel que encara que en l'estudi es va fer servir el te majoritàriament, els resultats es poden aplicar a altres begudes com el cafè.
L'augment del risc de patir la malaltia té a veure amb la temperatura i no amb el tipus de beguda
Pel que sembla, la calor pot provocar cremades i alteracions a les cèl·lules de l'esòfag, aquestes mutacions tenen una probabilitat més gran que augmenti la incidència del càncer, encara que els científics es mostren encara cauts i asseguren que ha de passar més temps i realitzar-se més investigacions abans que es coneguin les causes d'una manera més exhaustiva.
A Europa, igual com en els Estats Units, no se sol prendre el te tan calent, però en altres països com Rússia, l'Iran, Turquia i Amèrica del Sud, és molt més comú beure'l a la temperatura que indica l'estudi o fins i tot més calenta encara.
Els experts assenyalen en l'estudi la relació que existeix entre l'exposició al caliu de les nostres cèl·lules i l'augment de la incidència del càncer. Un altre exemple a més del de les begudes, és el de l'exposició prolongada al sol sense protecció. Per tant, aquesta és una via que haurà de continuar explorant la ciència en la seva lluita contra la prevenció de la malaltia.
El cert és que no és la primera vegada que s'aborda aquesta qüestió en un estudi. L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer ja va incloure fa anys el consum de begudes molt calentes en la llista dels aliments "probablement cancerígens per als éssers humans" després que es publiqués una revisió a través d'un panel d'experts a nivell mundial que va certificar aquesta qüestió analitzant el consum de te, cafè i altres herbes com el mate, molt típic de Sud-amèrica.
Per tant, i per evitar riscos innecessaris, queda clar que tots aquells consumidors habituals de te, cafè i infusions, han de consumir aquestes begudes a unes temperatures menors de 50º. Un consell a tenir en compte perquè les xifres del càncer a Catalunya s'estabilitzin en la mesura possible.