Les terceres dosis han estat sempre en el punt de mira. Primer estaven força qüestionades i ara són de nou el centre d'atenció per intentar oferir més protecció als grups de més edat. En aquest context, la pregunta és fàcil: per què les dosis de reforç ajuden de manera tan significativa en comparació amb la primera i la segona dosis a combatre la covid?
Fins i tot abans de l'aparició de l'òmicron, estava clar que es necessitarien dosis de reforç per mantenir els nivells de protecció contra les infeccions, tot i que segons semblava, la protecció contra la malaltia greu aguantava. Les vacunes fan que el cos produeixi anticossos neutralitzadors que intercepten la covid abans que el virus infecti les nostres cèl·lules, però els anticossos circulants poden disminuir amb el temps. Tal com recull el diari britànic The Guardian, les dades d'Israel, un dels primers països a vacunar la seva població, van demostrar una caiguda de la protecció tres mesos després de rebre les dosis. De fet, les dades també van posar de manifest que les persones tenien una probabilitat 15 vegades més important d'infectar-se sis mesos després de la segona dosi en comparació amb poques setmanes després.
Si la majoria de les persones encara estan protegides contra la malaltia greu, aquesta immunitat decreixent representa de tota manera un problema de salut pública important quan una proporció considerable d'adults no estan vacunats o bé tenen condicions immunològiques que els deixen vulnerables.
L'òmicron n'ha accelerat el procés?
La nova variant del coronavirus, òmicron, ha fet que la necessitat de dosis de reforç sigui més urgent. Les mutacions del virus impliquen que la proteïna spike o S sigui força diferent de la soca principal, detectada per primera vegada a Wuhan –ara coneguda amb el nom d'alfa–. I cal recordar que les vacunes van ser dissenyades sota aquesta mateixa variant original. Això significa que els anticossos d'una infecció prèvia i la vacunació seran menys eficients per interceptar l'òmicron, segons assenyala el mateix diari. A causa del fet que s'adhereixen al virus amb menys força, també es requereix una quantitat més gran d'anticossos per tal de compensar la seva menor compatibilitat.
Els estudis, en aquest cas, demostren que una dosi de reforç augmenta els nivells d'anticossos significativament per sobre del nivell observat en les dues dosis, fet que alguns esperen que signifiqui que el procés de perdre la immunitat sigui més lent després d'administrar una tercera dosi. Malgrat tot, només són suposicions perquè no ha passat prou temps per saber o determinar si n'és el cas o no.
Les investigacions fetes fins ara també constaten que la qualitat dels anticossos és més gran després d'una dosi de reforç. També hi ha motius que assenyalen que amb aquesta tercera dosi es pot resistir millor a les malalties greus que a les infeccions. De nou, però, de moment són només dades de laboratori. El món segueix de ben a prop el que passa a Sud-àfrica per determinar els possibles efectes reals d'aquesta variant, reinfeccions i dosis de la vacuna.