Alguns països han assegurat que començaran a aplicar una tercera dosi o dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus. En el cas dels Estats Units, tot fa pensar que podria començar-se administrar a partir del 20 de setembre. 

Aquest fet, però, obre un nou debat. Qui pot rebre una tercera dosi, com, i per què? Depèn de la vacuna administrada? Quins factors s'han de tenir en compte? La setmana passada, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir que una injecció de reforç o una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus per a persones vulnerables no és un luxe, sinó una bona manera de protegir-les. Ho han exposat després de veure amb "preocupació" les creixents taxes d'infecció i la desacceleració de la vacunació a Europa.

En aquest sentit, però, de moment Sanitat ho contempla en persones immunodeprimides, especialment fràgils davant el virus.

El debat de les terceres dosis

El Centre de Prevenció i Control de Malalties dels EUA (CDC, per les seves sigles en anglès) constata que les persones que hagin de rebre una tercera dosi podran començar a fer-ho aquesta tardor. És a dir, a partir dels 8 mesos d'haver rebut la segona dosi de la vacuna d'ARN missatger, sigui Pfizer o Moderna. 

Així, els EUA contemplen que les dosis de reforç siguin per a les primeres persones que van rebre la vacuna contra el virus: gent gran, personal mèdic, residents de residències i altres adults grans. 

Què passa amb els que han rebut una vacuna de Janssen?

La vacuna de Janssen és una vacuna monodosi, és a dir, només se n'ha d'administrar una dosi. En aquest sentit, les persones que han rebut aquesta vacuna no poden rebre una segona dosi de Moderna ni de Pfizer perquè no hi ha prou dades per saber si podria ser perillós o no. La CDC constata que les persones que han rebut una dosi de la vacuna de Janssen podrien necessitar una segona dosi de Janssen, però per ara, només es pot dir que s'esperen més dades al respecte. 

Necessitaran dosi de reforç?

A hores d'ara, ni la mateixa CDC s'atreveix a respondre aquesta pregunta. "És probable que les persones que han rebut una vacuna de Johnson & Johnson necessitin una dosi de reforç", comenten a la seva pàgina.

Una dosi de reforç no vol dir que la vacuna no funcioni

Les vacunes funcionen molt bé per a prevenir malalties greus, hospitalitzacions i morts, fins i tot contra la variant delta. Precisament per l'aparició d'aquesta nova variant, els experts en salut pública han detectat que els anticossos es van perdent i en conseqüència també la protecció. Per aquest motiu, els experts plantegen, ara, dosis de reforç per a certs col·lectius.

 

 

Imatge principal: vacunes de Janssen / Europa Press