Els tests d'antígens han volat de les farmàcies. Entre els sopars d'empresa, reunions, trobades familiars i possibles contactes, la venda de tests d'antígens a les farmàcies s'ha disparat. Això ha provocat que sigui complex poder-ne aconseguir un. Però davant de tanta demanda, quan és prudent fer-se un test i quan no?
El viròleg i divulgador José Antonio López ha exposat a La Sexta Noche, i tal com recull el 20 Minutos, que és aconsellable fer-se'l just abans de les trobades: "Si et fas el test 15 o 20 minuts abans de la reunió en tens el resultat". En aquest context també ha advertit que "no et pots fer un test quan ja tinguis mal de cap, te l'has de fer abans de tenir una trobada". D'aquesta manera, ha insistit en el fet que com més a prop estiguem d'aquesta reunió o trobada és més aconsellable fer-se'l. "No te l'has de fer el dia abans. I cal tenir en compte que si la trobada dura 12 hores, també ens podem contagiar durant aquest espai temporal".
La sensibilitat dels TAR
Els tests poden donar com a resultat un "fals negatiu". Però, per què passa? Els tests d'antígens o TAR no tenen tanta sensibilitat com les PCR per detectar persones que passen la malaltia de manera asimptomàtica o bé amb una càrrega viral baixa. "Si el test se'l fa tothom, apareixeran molts positius que, sent responsables, no es reuniran amb altres comensals", ha dit López.
Malgrat tot, sempre és millor fer-se tests que no fer-se'n. Un fet que ja recomanava fa dies el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas. En conversa amb ElNacional.cat, assegurava que era vital fer-se un testatge habitual. "La protecció individual és fonamental i quan s'incrementa, incrementa també la col·lectiva". L'investigador recordava que no ens trobem com el 2020, ja que ara es tenen aquests tests d'automostra, que se'ls pot fer qualsevol. Arenas explicava que es fa tests tot sovint i que ho hauria de fer tothom. En cas de donar positiu, caldria una PCR de confirmació parlant amb el CAP i alertant de la detecció de possibles positius.
En aquesta mateixa línia, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, també ha posat èmfasi en els tests d'antígens com a possible solució per aquestes festes i trobades. Almirante explicava, també en conversa amb aquest diari, que una persona que no tingui símptomes de la malaltia no donarà positiu, però pot transmetre el virus igualment. I en aquest sentit, exposa que no serveix de gran cosa fer-se un test d'antígens 24 o 48 hores abans de la trobada. Per anar bé, caldria fer-se'l una o dues hores abans d'aquesta. Aquestes 24 o 48 hores podrien ser el període d'incubació del virus. "Els tests d'antígens tenen molta validesa quan són positius. La gent que no té símptomes pot ser que doni negatiu i tingui el virus".
Com s'interpreta un test d'antígens? Cal recordar que si el resultat és positiu, apareixerà una ratlla a la línia de test (T) i també a la línia de control (C). Si resulta negatiu, només apareixerà una línia de color a la (C).
PCR
Les PCR són les proves per confirmar un test d'antigens positiu i també són les que tenen més sensibilitat. Aquests dies, per internet han circulat infinitat d'imatges amb PCR positives i tests d'antígens negatius. Precisament per aquest motiu, les PCR tenen una fiabilitat més alta. No tot són avantatges. Els resultats poden tardar entre 24 hores i 48 hores. El preu d'una PCR pot variar, des dels 60 euros fins als 100, en funció del lloc on es faci.
La PCR normalment es realitza per confirmar una infecció o en el cas dels viatges per confirmar que no la tenim. És possible, però, que si el resultat és negatiu, però hi ha una sospita clínica de covid, es torni a repetir al cap d'unes hores.