Amb un cost d'uns 5 dòlars –uns 4,27 euros–, el test ràpid pretén diagnosticar el coronavirus en minutsampliarà dràsticament la capacitat per detectar casos en països amb uns ingressos més baixos o mitjans, on normalment falten sanitaris i laboratoris, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El director de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha qualificat l'anunci de "fita important", quan ja s'han registrat més d'un milió de morts a tot el món. El temps d'espera entre la realització d'una prova i la recepció del resultat ha obstaculitzat, en molts països, la possibilitat de propagació del coronavirus. Un clar exemple que posa la mateixa OMS són l'Índia i Mèxic que tot i que registra unes altes taxes d'infecció, els experts han dit que el fet que es facin tan poques proves podria amagar l'autèntica propagació dels brots. 

"La nova prova fàcil de fer servir i portàtil" proporcionarà resultats en 15-30 minuts i no en hores o dies com fins ara, explicava Adhanom en una roda de premsa. D'aquesta manera, també ha insistit que els fabricants de medicaments Abbott i SD Biosensor han acordat amb l'organització Bill i Melinda Gates Foundation produir uns 120 milions de proves. L'acord cobreix 133 països, incloent-ne molts a l'Amèrica Llatina, que actualment és la regió més afectada per la pandèmia pel que fa a les taxes de mortalitat i infecció. 

Segons l'OMS, aquests tests permetran "l'expansió de les proves, particularment en àrees de difícil accés que no tenen instal·lacions de laboratori o suficients treballadors de la salut per poder-les fer".

Implementació de tests ràpids a l'Àfrica

S'espera que les primeres comandes ja es facin aquesta setmana i s'intentarà començar una campanya a principis d'octubre a l'Àfrica. Peter Sands, director executiu de Global Fund, ha comentat que les proves són molt valuoses com a complement de les PCR però ha volgut deixar clar que tampoc no són "una solució miraculosa". 

A finals de març es van tancar les escoles a Zimbàbue pel coronavirus / Efe

"Tot i que són menys precisos, són molt més ràpids, més barats i no requereixen laboratori", ha explicat i recull la CNN. "Serà un pas important per permetre que els països puguin contenir i combatre el coronavirus". 

Covax, l'aliança global per garantir una vacuna

L'OMS creu que la majoria d'assajos per trobar la vacuna no tindran èxit. Gairebé 170 projectes de vacunes pel coronavirus es troben en fase 3, és a dir, la que determinarà l'èxit o no d'aquesta.

"Els governs estan sota pressió per assegurar subministraments per a la seva població de les que tinguin èxit. Si els governs competeixen, la majoria dels països podrien quedar fora", adverteix l'OMS i recollia la BBC Mundo fa uns diesEn aquest context, uns 172 països han manifestat que els interessa formar part d'una entesa conjunta que pretén garantir l'accés equitatiu a una vacuna que funcioni. Ho han anomenat mecanisme Covax.

Fins el mes passat 75 d'aquests 165 països havien mostrat interès a finançar el desenvolupament d'una "cartera" de vacunes que tinguin les millors probabilitats de tenir èxit, segons va informar l'OMS. Aquestes nacions van acceptar compartir el possible èxit d'una o diverses d'aquestes vacunes amb altres 90 països amb menys possibilitats econòmiques o sistemes de salut més dèbils. En total, el 60% de la població mundial tindria accés a la vacuna.