Tard, però ha arribat la regulació dels preus dels tests d'antígens. Aquest matí el govern espanyol ha aprovat que aquestes proves diagnòstiques costin, com a màxim, 2,94 euros a les farmàcies, segons ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias després de la reunió de la comissió interministerial de preus. Aquesta mesura entrarà en vigor el proper dissabte, 15 de gener. En plena sisena onada, que de moment no afluixa, i amb l'atenció primària col·lapsada pels casos de covid lleu que provoca la variant òmicron, aquests tests s'han convertit en imprescindibles per detectar la malaltia.
Abans de les festes de Nadal, en un context d'augment de casos i amb la intenció de fer les trobades familiars més segures, era gairebé impossible trobar-ne a les farmàcies. I quan per fi aconseguies trobar un establiment que en tenia, costaven fins a 10 o 12 euros. Fins i tot, per internet es va crear un mercat on es revenien per més de 20. Aquesta situació contrastava radicalment amb altres països d'Europa, on no només es venen a les farmàcies a un preu molt més baix, sinó també als supermercats: a un Mercadona de Portugal es poden comprar per 2,10 €.
Arreu d'Europa
Eren moltes les veus que demanaven que es limités els preus dels antígens: amb aquest cost, no hi podien accedir totes les famílies, no estaven a l'abast de tothom. Altres països de l'entorn ja havien optat per aquesta via de la regulació, i fins i tot en alguns Estats aquests són gratuïts. A banda de Portugal, on els habitants tenen accés a quatre proves de franc mensuals a laboratoris, a Alemanya costen 1,75 euros de mitjana i a França 6,10 a les farmàcies. Aquest és un preu més elevat, però als supermercats són més econòmics i costen menys de 2 euros. El govern francès també ofereix test gratuïts, una opció que fins ara estava oberta a tota la població, però ara només als vacunats.
Tot plegat ha provocat que, segons els càlculs de l'Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (Anged), el preu mitjà a Espanya fos fins ara un 213% superior al de la resta de països europeus. Per què? Segons ha manifestat la Fedifar, la Federació de distribuïdors farmacèutics, un dels motius podria ser que aquests països tenen uns canals de distribució d'antígens "molt assentats", més que a l'Estat: "Venen antígens a farmàcies des de mesos abans que Espanya, i tenen més canals oberts amb la Xina. Això facilita les coses". També n'hi ha que tenen els seus propis productors, com és el cas d'Alemanya.
Per què ara?
Quan Pedro Sánchez va anunciar que regularia els preus, al mateix temps que assegurava que compraria l'antiviral de Pfizer i que ens hem de preparar per tractar la covid com una epidèmia, la seva decisió va ser aplaudida. Ara bé, els experts coincidien a dir que aquesta arribava tard: "M'hauria agradat que aquesta frase l'hagués pronunciada fa un mes, quan no hi havia tests a les farmàcies", ha dit Luis González Díez, president del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid (COFM).
Segons va explicar la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa, aquesta decisió no s'havia pres abans perquè la prioritat era una altra: garantir l'abastiment de tests. Per això, va relacionar la situació que s'ha viscut ara amb les proves amb la que es va donar a l'inici de la pandèmia amb les mascaretes. Abans de fer-se pública la decisió del govern espanyol, Rodríguez avançava que s'optaria per un preu "assequible" perquè aquest recurs sigui d'ús accessible per a tota la població i es pugui agilitzar la situació de l'atenció primària.