Tirar-se pets podria ser símptoma de bona salut. Els investigadors de la Vall d'Hebron han publicat un estudi a la revista Nutrients que destaca que la dieta mediterrània és rica en llegums, fruites i verdures i que provoquen més flatulències. I això, segons sembla i destaca el portal 324, podria ser positiu i indicar bona salut gastrointestinal.
N'ha encapçalat l'estudi Fernando Azpiroz, de la Unitat de Recerca del Sistema Digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (Ciberehd) i el Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'objectiu de l'estudi
Tal com destaca el portal 324, l'objectiu dels investigadors era determinar l'efecte de la dieta en la microbiota intestinal, és a dir, els microorganismes que es troben als budells. A més, també haurien analitzat la funció digestiva i les sensacions provocades per la dieta.
Segons destaquen, es van comprar els efectes de la dieta mediterrània, rica en fibra, amb la dieta occidental, amb menys vegetals i més greixos.
Les proves es van fer a 20 homes sense símptomes ni problemes intestinals.
Més gasos, més activitat bacterial
Els resultats, dels quals es fa ressò el 324, indiquen que la dieta mediterrània està associada amb "més evacuacions anals de gas" i més sensació de flatulència. I segons sembla, també provocaria més moviments involuntaris.
"La quantitat de gasos intestinals que es produeixen poden avaluar l'activitat metabòlica intestinal de la microbiota com un paràmetre indirecte associat amb símptomes abdominals" destaquen a l'estudi.
"No és que la producció de més gas sigui bona en sí, sinó que revela més activitat de la microbiota. En persones sanes, aquest augment de flatulències no molesta. Però hi ha persones amb més sensibilitat intestinal i a aquestes sí que els pot provocar sensacions negatives".
En declaracions al portal 324, el doctor Fernando Azpiroz ha explicat que "no és que la producció de més gas sigui bona en sí, sinó que revela més activitat de la microbiota. En persones sanes, aquest augment de flatulències no molesta. Però hi ha persones amb més sensibilitat intestinal i a aquestes sí que els pot provocar sensacions negatives".
Per altra banda, els autors reconeixen que la mostra de participants era petita –20 persones i tots homes–, però consideren que han provat la teoria i que podria ser aplicat a altres categories.
Menjar per aconseguir més energia
La primera cosa que menciona la directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC, Anna Bach, és la d'apostar per la varietat i densitat nutricional. Després de l'estiu s'han fet molts excessos i a banda de tornar a la normalitat i apostar per una dieta mediterrània, la varietat en els aliments és molt important. La piràmide de la dieta mediterrània, segons constata, ajuda a saber quines són les proporcions adequades de cada cosa. A més, cal donar un especial protagonisme a les fruites i verdures. En aquest sentit, també es recomana menjar com menys processats millor. Així, també és cabdal consumir amb moderació i frugalitat, és a dir, controlar la mida de les racions. Precisament, Bach constata que no és aconsellable menjar fins a afartar-se, i que si es menja fora de casa, cal intentar mantenir les proporcions.