El món tindria prou dosis de vacunes contra la covid a principis de l'any que ve per inocular a tota la població adulta a escala mundial si els països occidentals no acumulen aquestes vacunes per fer-les servir en dosis de reforç. Així ho ha dit el cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
“És probable que els programes les dosis de reforç generalitzades prolonguin la pandèmia de covid-19, en lloc d'acabar-la, en desviar el subministrament a països que ja tenen alts nivells de cobertura de vacunació, donant al virus més oportunitats de propagar-se i mutar”, ha dit Tedros, i ha afegit que "cap país pot sortir ràpidament de la pandèmia".
Els comentaris, que recull el The Guardian, segueixen les prediccions dels funcionaris de la regió africana de l'OMS a principis d'aquest mes que els països africans haurien de rebre gairebé mil milions de dosis en el mateix període de temps.
Tedros ha fet aquesta menció quan l'epidemiòloga de l'OMS Maria Van Kerkhove va dir que l'organització estava considerant reclassificar variants anteriors de covid-19, incloses les variants alfa, beta i gamma, ja que semblaven no estar ja en circulació. Tanmateix, Kerkhove va advertir contra informes recents, inclosos els de Sud-àfrica, que van suggerir que la variant d'òmicron que s'estén per tot el món pot ser menys greu que les variants anteriors, i va dir que encara hi havia dades insuficients per emetre un judici.
Més informació sobre òmicron
Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant. Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. Alguns estudis constaten que la tos ha desaparegut pràcticament i que la febre no és tan comuna. D'altres, segueixen marcant aquests dos símptomes com una característica més. Segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), la congestió o la secreció nasal, també guanyarien terreny.
Alguns altres canvis rauen en el període d'incubació. Amb òmicron podria ser menor, d'entre 3 i 4 dies, tal com subratlla la investigació de Discovery –asseguradora de salut privada més gran de Sud-àfrica– i es fa ressò el mateix digital –fins ara era variable, d'entre 5 a 7 dies, amb una mitjana de 5,1 dies segons el mateix ECDC–. La incertesa, però, fa que tot el que vingui d'aquesta nova variant s'agafi amb pinces i tota precaució és poca. En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública va acordar que tothom que hagués mantingut contacte amb una persona contagiada amb la variant òmicron hauria de guardar una quarantena de 10 dies.