La campanya de vacunació a Europa no avança igual a tot arreu. Tenint en compte aquest fet i la relaxació de les mesures preventives, han portat de nou a Europa a un punt crític. Així ho ha determinat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb casos, de nou, a nivells gairebé de rècord i 500.000 morts més pronosticades per al mes de febrer.
El director de l'OMS per Europa, Hans Kluge, ha dit que els 53 països de la regió s'enfronten a "una amenaça real del ressorgiment de la covid o ja l'estan combatent". D'aquesta manera ha instat als governs a reimposar o continuar amb les mesures socials i de salut pública.
"Estem, una vegada més, a l'epicentre", ha dit. "Amb un ressorgiment generalitzat del virus, demano a les autoritats sanitàries que reconsiderin curosament les mesures de flexibilització o aixecament en aquest moment".
Les vacunes no aturen contagis
És el missatge que sempre s'ha dit. "Les vacunes estan fent el que van prometre que farien", destaca. "Prevenir formes greus de malaltia, especialment mortalitat. Però són un actiu més poderós si es fan servir amb altres mesures socials i de salut pública".
I és que les vacunes no aturen els contagis. Com s'ha anat repetint des de l'inici de la campanya de vacunació, les vacunes disminueixen el risc de malaltia greu i de mort, com també ha reiterat Kluge. Per tant, les vacunes no impedeixen que t'infectis per coronavirus. En aquest sentit, Catherine Smallwood, oficial superior d'emergències de l'OMS a Europa, ha dit que els països que han aixecat restriccions ja havien experimentat un augment en les infeccions.
Les vacunes, en aquest sentit, juguen un paper clau. No han vist "les mateixes taxes d'hospitalització o mortalitat que hauríem esperat d'una altra manera", ha ressaltat. "Malgrat tot, com més casos tinguis, més gent acabarà a l'hospital i més gent acabarà morint. Aleshores, hi ha una explicació molt simple del que està passant".
"Tenim moltes persones susceptibles, fins i tot en països on la taxa de vacunació és alta, o això està provocant brots explosius imprevisibles de coronavirus. I aquí és precisament on no volem estar ara".
Els països més afectats
Alemanya ha reportat un nombre de casos rècord de coronavirus aquest dijous, amb 33,949 noves infeccions en les últimes hores. El màxim anterior se situava en 33,777. I la dada és del desembre del 2020, recorda el diari britànic The Guardian. Bulgària i Romania, els dos països de la UE amb taxes més baixes de vacunació (25,5% i 37,2% respectivament) també han informat aquesta setmana de les xifres més altes per coronavirus registrades des de l'inici de la pandèmia.
Entre els països amb un nombre d'infeccions diàries més important també hi ha els Bàltics (Letònia, Lituània i Estònia) que ja comencen a veure com el seu sistema de salut pública es tensa de nou. Letònia, de fet, ja ha imposat un toc de queda nocturn i ha prohibit reunions públiques i privades i ha limitat les compres a béns essencials. Estònia ha cancel·lat esdeveniments públics i reunions per a persones no vacunes i ha demanat que els han rebut la vacuna facin servir mascaretes a l'interior.