Fa uns dies, la notícia que un home de 33 anys de Hong Kong s'havia reinfectat amb la COVID-19 tan sols 4 mesos i mig després de recuperar-se de la seva primera infecció, i després de tornar d'Espanya, va donar la volta al món.

Encara que des de fa setmanes havien estat circulant històries sobre possibles reinfeccions, aquest és el primer cas documentat de reinfecció amb el nou coronavirus, SARS-CoV-2, que causa el COVID-19. Després hem sabut que no és l'única persona ja que un altre home resident en Burgos però originari de Barcelona va tornar a donar positiu. La pregunta és... per què? Els experts en salut creuen que es necessita molta més investigació per avaluar la qüestió de les reinfeccions, però existeixen algunes dades interessants.

Grafitti

Grafitti mascareta

Pel que sembla, el primer pacient va tenir una primera infecció el març amb símptomes com a tos, dolor de coll, febre i mal de cap durant 3 dies. Va ser hospitalitzat el 29 de març i donat d'alta el 14 d'abril quan va presentar dues proves diagnòstiques negatives. En la infecció que ha patit quatre mesos i mig després, va romandre asimptomàtic. En seqüenciar el virus darrere de cada infecció, els investigadors de la Universitat de Hong Kong van determinar que les infeccions van ser causades per diferents variants del nou coronavirus. Això ens porta a pensar que hi haurà altres persones al món que hagi contret el nou coronavirus dues vegades.

L'evidència inicial sembla indicar que les persones tenen certa protecció després de recuperar-se d'una infecció per SARS-CoV-2. Un informe que va analitzar un brot que es va desenvolupar a bord d'un vaixell pesquer, va demostrar que alguns companys de la nau que prèviament havien donat positiu pels nous anticossos del coronavirus no van patir reinfeccions. Un altre estudi que va avaluar 34 persones amb un diagnòstic de COVID-19 es va trobar que els anticossos protectors no duren gaire en alguns casos i poden disminuir en només 3 mesos.

La immunitat davant altres coronavirus sol durar al voltant d'un any, amb una variació d'entre sis mesos i dos anys. La immunitat al SARS-CoV-2 sembla que presenta una ràpida caiguda d'anticossos i una possible reinfecció. Tot i que encara no està clar si la reinfecció pot ser comuna o un fet concret extraordinari. La quantitat de glòbuls blancs i anticossos varia molt en les persones que han tingut la malaltia, per la qual cosa és probable que la durada de la immunitat variï d'una persona a l'altra. En general, les persones més malaltes tendeixen a desenvolupar una resposta immune que dura més temps. La immunitat dels qui contreuen una infecció més lleu s'esvaeix més de pressa.

Dona màscara portátil

Dona amb màscara i un portàtil

Els experts tampoc no els ha sorprès que el pacient de Hong Kong no hagi tingut símptomes la segona vegada, ja que això sol passar amb altres reinfeccions per coronavirus. Es creu que la primera infecció pot activar la immunitat d'una persona per combatre una segona infecció. Quant a com pot afectar això a una vacuna, els primers resultats dels assajos clínics apunten que la vacuna produeix menys immunitat que una infecció. Per tant, la reinfecció seria possible uns mesos després de rebre la vacuna. Si aquest és el cas, és possible que les persones necessitin vacunes de reforç.