Les dades de la covid empitjoren a Catalunya i podrien arribar canvis. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit aquest divendres que tots els contactes estrets d'un positiu hauran de fer quarantena, estiguin vacunats o no i independentment de la variant amb la qual s'hagin infectat. Segons detallen betevé i ACN, Argimon hauria dit que això entrarà en vigor quan la variant òmicron sigui majoritària a Catalunya, cosa que sembla que podria passar la setmana que ve. 

Això implica un canvi, perquè des del juny passat, tal com recorda el mateix portal, amb la pauta de vacunació completa no era obligatori fer aïllament ni quarantena. Fa uns dies, però, es va recuperar la quarantena per als contactes estrets d'un positiu d'òmicron. Ara, sembla que podria tornar-se a recuperar. 

Quan ets contacte estret d'un positiu?

"Un company de feina ha donat positiu, soc contacte estret?". Aquesta és una pregunta que podria repetir-se infinitat de vegades. Salut considera que un contacte estret és compartir una distància de menys de dos metres amb un positiu durant més de 15 minuts i sense protecció, és a dir, sense mascareta i des de les 48 hores prèvies a l'inici de símptomes. 

La covid a Catalunya

Ja fa dies que els contagis superen els 6.000 nous positius per dia. Els efectes de la interacció social del pont de la Puríssima i la sisena onada són cada vegada més palpables. Per trobar unes dades de contagis tan elevades cal situar-se al mes de juliol passat, en plena cinquena onada. El pont de la Puríssima ja va actuar l'any passat com un disparador de la pandèmia. Els indicadors mantenen aquesta tendència a l'alça, amb un risc de rebrot també disparat, que han pujat més de 130 punts en les últimes hores. Els ingressos també pugen, però si ho comparem amb les dades de l'any passat per aquesta època encara són lluny. S'ha de tenir en compte que l'any passat encara no havia començat la campanya de vacunació i ara s'estan potenciant terceres dosis en diferents col·lectius. Sense anar més lluny, la Comissió de Salut Pública va aprovar aquest dijous la tercera dosi per als més grans de 50 i també per a tota la població vacunada amb AstraZeneca.

Simptomatologia de l'òmicron: què en sabem fins ara?

Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant. Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. Alguns estudis constaten que la tos ha desaparegut pràcticament i que la febre no és tan comuna. D'altres, segueixen marcant aquests dos símptomes com una característica més. Segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, les seves sigles en anglès), la congestió o la secreció nasal també guanyarien terreny. 

Alguns altres canvis rauen en el període d'incubació. Amb òmicron podria ser menor, entre 3 i 4 dies, tal com subratlla la investigació de Discovery i es fa ressò el mateix digital –fins ara era variable, de 5 a 7 dies, amb una mitjana de 5,1 dies segons el mateix ECDC.

La incertesa, però, fa que tot el que vingui d'aquesta nova variant s'agafi amb pinces i tota precaució és poca. En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública va acordar que tothom que hagués mantingut contacte amb una persona contagiada amb la variant òmicron hauria de guardar una quarantena de 10 dies. Amb l'anunci d'Argimon d'aquest divendres, sembla que les quarantenes podrien recuperar-se aviat. 

 

 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari subjecta un test de detecció del coronavirus / Efe