Tot i que és complicat determinar les persones que pateixen galindons al nostre país, els experts estimen que poden arribar a afectar entre un 15% i un 20% de la població, especialment a les dones. Els també anomenats hàl·lux abductus valgus són una molèstia que condiciona el dia a dia dels qui la pateixen. Provoquen dolor articular, molèsties al caminar i pressió al calçat a causa que augmenta la deformitat de l'os, ja que aquest es desplaça cap a fora. Per això és molt important tractar-lo a temps i cal una intervenció quirúrgica. T'expliquem tot el que has de saber sobre aquesta operació.

Què són els galindons i quines són les seves causes?

Els galindons són una deformitat que afecta el primer segment metatarsodigital del peu, que repercuteix, per tant, al primer metatarsià juntament amb els seus dos sesamoides, el primer dit i l'articulació que els uneix, la primera articulació metatarsofalàngica. Hi ha múltiples factors que poden causar els galindons, però les hipòtesis més destacades són les genètiques, hereditàries, hormonals, patomecàniques (la forma de caminar), el sexe i el tipus de calçat que s'utilitza.

Tipus d'operació de galindons

No totes les intervencions han de ser iguals en tots els pacients. El tractament d'aquesta malaltia requereix la realització de proves complementàries com l'estudi de la marxa i l'estudi radiològic per determinar quina és la tècnica més idònia per a cada pacient.

Segons el resultat d'aquestes, el més òptim és abordar la intervenció a través de la tècnica MIS (mínima incisió i petites perforacions a la pell) o a través de la tècnica oberta (obertura de la pell), ja que no tots els abordatges són vàlids segons l'estat del pacient. I a més de la tècnica d'incisió, cal tenir en compte la tècnica per intervenir en l'os. Una de les que més s'utilitza és l'osteotomia capital (tall a l'os) que, quan és convenient, es reforça amb cargols no absorbibles o cargols reabsorbibles (els que absorbeix el mateix cos).

DSC00675 e1400601773700
 

Anestèsia i durada de la la intervenció

El tipus d'anestèsia que es precisa en aquests casos és sedació i anestesia local, cosa que permet que el pacient pugui donar suport al peu immediatament, i la recuperació sigui més ràpida. En la majoria de casos, en 3 hores poden marxar al seu domicili, amb una sabatilla postquirúrgica.

Pel que respecta a la durada, normalment és al voltant d'uns 50 minuts, però en funció de la tècnica podria allargar-se una mica més. Els embenats postoperatoris duren de 3 a 4 setmanes, podent calçar-se al mes sense problema.

El més important, estar en mans de bons professionals

En termes de salut, és crucial confiar i envoltar-te d'un bon equip mèdic. L'Institut Daniel Mayral, en el Centre Mèdic Teknon de Barcelona, és un referent del sector que aquesta especialitzat en podologia esportiva i podologia quirúrgica. A l'Institut s'ofereixen serveis de visita bàsica de podologia i estudis biomecànics, que es concreten en el tractament més adequat a cada cas: tractament rehabilitador amb suports plantars d'última generació, tractament dels dits amb Silicona SILMA, o si fos necessari, tractament quirúrgic.

la foto 5 e1400599950699
 

Segons explica el doctor Daniel Mayral Esteban, especialista en podologia esportiva i podologia quirúrgica de Centre Mèdic Teknon, els resultats i l'evolució de les cirurgies realitzades en l'última dècada en Centre Mèdic Teknon, referent a intervenció de galindó, han estat altament satisfactòries. L'Institut Daniel Mayral és garantia de qualitat, ja que realitzen cirurgies personalitzades amb la millor tècnica per a cada cas.